Padlástúra is lesz az ötmilliárdból megújuló kecskeméti városházán

Forrás: MTI

 2017. február 05. 11:39

Négymilliárd forintot fordítanak a kecskeméti műemlék városháza felújítására, további egymilliárd forintból pedig látogatóközpontot is kialakítanak. A turisták a 120 éves szecessziós épület kevésbé ismert részeit is bejárhatják majd.

A kecskeméti városháza felújítására a Modern városok program keretében nyílik lehetőség. Jelenleg a kiviteli tervek készülnek. Ennek birtokában – hozzávetőlegesen nyáron – közbeszerzési eljárás keretében dől el, ki végezheti el a felújítási munkákat – mondta Öveges László főépítész.

A kisebb restaurálásokat azonban már elkezdték, így a városháza dísztermének felújítása már nagyrészt el is készült. Megtörtént az ólomüveg ablakok tisztítása és a díszfestés restaurálása, de a bútor és padozat felújítása még hátravan.

A teljes körű helyreállítás keretében a városháza kívülről minden részletében megújul. A tetőszerkezet restaurálása során eredeti Zsolnay-technológiával készülő cserepeket használnak majd. Az új mázas kerámiacserépből mintegy 250 ezret kell legyártatni, hogy a 6500 négyzetméternyi tető minden egyes cserepét – négyzetméterenként 40 darabot – le tudják újra cserélni.

A szecessziós városháza

Fotó: Pinterest

A homlokzat is teljesen megújul: a vakolat és festés mellett valamennyi pirogránit díszítőelemet, a záró díszítőpárkányokat és a műbádogos-szerkezeteket is restaurálják. Az eredeti részeket azonban csak akkor cserélik újra, ha már semmiképpen nem tudják felújítani. Ugyanígy járnak el a nyílászárók esetében is. A nyílászárók hőszigetelő üvegezést kapnak, így annak ellenére, hogy a folyosókon továbbra sem lesz fűtés, nem hűl le úgy a levegő, mint korábban.

A tervekben akadálymentesítés is szerepel. Ez alapján a városháza négy oldalszárnyi lépcsőháza közül az egyikbe liftet szerelnek be.

A tervek szerint a városháza épületén belül átalakított részek látogatóközpontként is szolgálnak majd. A turisták itt egyebek mellett a város történetével, a szecesszióval, a városháza múltjával és magával az épülettel ismerkedhetnének meg korszerű eszközök segítségével, interaktív módon. Várhatóan a városháza még kedveltebb turisztikai célpont lesz, hiszen a látogatóközponton túl az épület egyelőre kevésbé ismert részei is bejárhatókká válnának. Az érdeklődők megnézhetik a dísztermet és a két oldalsó tanácstermet, de lesznek úgynevezett padlástúrák is. Az ennek megvalósítására kidolgozott részletes terv ismeretében döntött úgy a kormányzat, hogy erre a feladatra további egymilliárd forintot biztosít.

A kecskeméti városháza Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 1893 és 1897 között, szecessziós stílusban épült. Később az 1911-es nagy földrengés után a helyreállítását is Lechner ellenőrzése mellett végezték el.