Páratlan orosz festménygyűjtemény a szenzáció Párizsban

Forrás: turizmus.com

 2016. december 22. 11:49

Impresszionista, posztimpresszionista és modernista festményekből kétségkívül Párizsban látható a legtöbb, elég, ha csak a Picasso Múzeumra, a Jeu de Paume-ra, a Musée d'Orsay-ra, vagy a Pompidou Központra gondolunk.

Az idei szenzáció egy különleges gyűjtemény, amely a valaha élt egyik leggazdagabb orosz oligarcha és műgyűjtő, Szergej Scsukin gyűjteményének egy részét mutatja be. Scsukin 1897-ben vásárolta az első Monet-t.

A helyszín a Louis Vuitton Alapítvány, amelynek a különleges színekben pompázó 2014-ben nyílt Frank Gehry épület ad helyet. Itt még a jövő év első hónapjaiban is láthatjuk azt a 130 festményt, amelyet a XIX. században vásárolt össze a dúsgazdag kelme nagykereskedő Scsukin – számol be a kiállításról a Telegraph online.

 

Moszkvai kastélyaiban – elsősorban a Trubetszkij Palotában - szinte minden négyzetcentiméteren Matisse, Gauguin és Picasso festmények lógtak a falakon, teljesen beborítva az ebédlőt és a szalont. 1917 után a gyűjtemény szétszóródott a nagy orosz állami múzeumokban, és más úton-módon veszett nyomuk. A régi fotók és katalógusok alapján most próbálják rekonstruálni, ami megmaradt a kivételesen gazdag és csillagászati összegeket érő gyűjteményből. Csak Gauguin tahitii korszakából 15-öt szerzett meg Scsukin, akkor még fillérekért. Nem beszélve az 50 Picasso-ról...

A jövőre 100 éves oroszországi forradalomra is emlékeznek a kurátorok e kiállítás megrendezésével, bemutatva, hogy akkor is voltak nagyon gazdag   orosz oligarchák, és közülük nem egy biztos ízléssel válogatta ki az akkortájt még túl modernnek ítélt képeket.

A turisztikai szenzációnak is számító kiállítás iránt óriási az érdeklődés, mert teljesen ismeretlen, soha nem látott festmények is láthatók a termekben. Február 20-ig már sok ezren rendeltek előre online jegyeket.

Kapcsolódó cikkek

Párizs a legvonzóbb

2014. március 11.