Tanösvények és várprogramok Sirokon

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. február 11. 10:56

A siroki önkormányzat - a szomszédos szajlaiakkal konzorciumban - 260 millió forint pályázati támogatást nyert el turisztikai fejlesztésekre.

A tervek szerint a Sirok központjában levő egykori műemlék parókia épületet felújítják, ahol információs központot alakítanak ki - tájékoztatta szerkesztőségünket Tuza Gábor polgármester. Ezen a helyen nyomtatott formában, illetve számítógépen tájékozódhatnak majd a turisták a leendő tanösvényekről. Az épületben állandó kiállítást is rendeznek a Sirokban élő és a korábban élt művészek alkotásaiból, de időszaki tárlatokat is terveznek fotókból, fafaragásokból és festményekből. Továbbá ajándékboltot nyitnak, ahol helyi emléktárgyakat vásárolhatnak az érdeklődők.

A siroki tájház, ahova a harmadik ösvényen lehet eljutni

Fotó: Mentusz Károly

 

Új élmények

A vendégeket az információs központban fogadják majd, ahová a túrák után vissza is térhetnek.  A tervek szerint  Audio Guides információs rendszert is bevezetnek és a készülékeket a központban kapják majd meg a turisták, amelyek segítségével több nyelven tájékozódhatnak a tanösvények egyes állomásairól. 
Sirokon egyébként három új ösvényt alakítanak ki, több állomáshellyel,  és ezeken bemutatják a környék épített, valamint a természeti örökségét - az állat- és növényvilágot, a kőzeteket és az ásványokat. Az elsőn haladva várhatóan az egykori barlanglakásokat láthatják majd az érdeklődők, ahonnan néhány száz méterre egy ma már használaton kívüli kőbányához juthatnak el, itt a kőkitermeléstől a faragáson át egészen a felhasználásig valamennyi folyamattal megismerkedhetnek. Ez azért  lehet  érdekes, mert egykor helyben különféle tárgyakat - többek között - a kéményeket is kövekből faragtak. Ez a tanösvény egyébként a Sirokhoz közeli Kútvölgyben, a korábban létrehozott szabadidő-parkban zárul majd.

Itt készül az információs központ

Fotó: Mentusz Károly

 

A második tanösvény ugyancsak az információs központból indul és a vár alatti völgyön keresztül haladva egy rétre vezet, ahol állatok és növények lenyomatait ismerhetik meg a túrázók. A harmadik viszont az ősmoha lápos területet, a Nyírjes-tavat érinti, amely Sirokban természetvédelmi különlegesség. Onnan pedig egy forrásig juthatnak majd el a látogatók. Folytatásként pedig két irányba mehetnek majd tovább, egyrészt a Siroktól Szajláig épülő ösvényen, ahol az Attila-dombot, valamint a leendő  kilátót ismerhetik meg. Visszafelé pedig a Tarna-patak partján haladva a siroki tájházhoz juthatnak el. Az építkezést idén áprilisban kezdik el és a fejlesztési projekt várhatóan 2019 tavaszára fejeződik be.

 

Tavaly 56 ezren látogatták a várat

Sirokon a legkiemelkedőbb turisztikai attrakció a vár, amely az egyik legrégebbről fennmaradt hazai erődnek számít és 2017-ben 56 ezren látogatták. A várban a korábbi közműhálózat-fejlesztéseket követően az alsó szintet felújították, és 2012-óta folyamatosan fogadják a látogatókat. Egy évvel később az úgynevezett felső várban körsétányt alakítottak ki, és így - ideiglenesen - ezt a részt is látogathatóvá tették. Ennek hatására ugrásszerűen megnőtt az érdeklődők száma.

A siroki vár

Fotó: Mentusz Károly

A sirokiak 2018-ban is többféle turisztikai programot szerveznek. Húsvétkor például tojáskereső ünnepet rendeznek a gyerekeknek. Pünkösdkor várnapot tartanak, valamint ősszel is megrendezik a Siroki Vár Napját. Nyár végén várfelfutó versenyre invitálják majd az érdeklődőket.

A tavaly megrendezett első sikeres Siroki Őszi Forgatag után, idén is októberben várják majd a vendégeket az eseményre. Ekkor hagyományőrző együttesek mutatkoznak be, továbbá egy siroki specialistást, a krumpli pogácsát - macokot - sütnek a várban összegyűlt vendégeknek. A Mátra Jövője Turisztikai Egyesülettel együttműködve pedig - ez alkalommal - a Mátra postakocsiját is elindítják.