Aki libát nem eszik…Márton-napi rendezvények és kedvezmények országszerte

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2014. október 29. 18:50

Márton-nap közeledtével ismét rengeteg izgalmas program és ajánlat vár országszerte mindenkit az őszi időszak egyik legkedvesebb néphagyományához kapcsolódva. A Magyar Turizmus Zrt. ezeket a rendezvényeket és a kedvezményes, akár az egész ünnepi hétvégét is felölelő ajánlatokat gyűjtötte össze:

http://itthon.hu/marton-napi-nepszokasok

http://itthon.hu/marton-napi-ajanlatok

Biztos sokan hallották már a mondást, „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. De ki gondolta volna, hogy libát nem csak enni lehet, de akár időjárás-előrejelzésre is jó. Csontja színéből és hosszából például azt a következtetést vonták le: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Egy kalendáriumi regula szerint pedig: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”


Sok hasonló népszokást, hagyományt ismerhetünk meg november 11-e környékén, az országszerte zajló rendezvényeken. Az apropó nem más, mint a Márton-nap, amely az őszi időszak egyik legkedvesebb néphagyománya, és amely eredetileg a mai Szombathely környékén született szerény, IV. századi püspökhöz, Szent Mártonhoz kapcsolódik.

Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Mivel ilyenkor már le lehetett vágni a tömött libát, Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget töltenek magukba.

Ennek szellemében itthon is számtalan izgalmas rendezvény kínál vidám kikapcsolódást, és nem utolsósorban remek libaételeket a hagyományok nyomában járó turistáknak. Libához pedig mi más illenék jobban, mint egy jó pohár finom vörösbor? Ebben sem lesz hiány: az újbort is ekkor kóstolhatja meg először a kíváncsi látogató, hiszen a borospincékben a borászok szorgos munkájának köszönhetően épp novemberre fejeződik be a must borrá alakulása. Márton emiatt a nagyobb borvidékeken az újbor védőszentje is.

Éttermek, bisztrók, skanzenek, tájházak és szállodák várják november 11-én, kedden és az ezt megelőző hétvégén az érdeklődőket Márton-napi vigasságokkal és finomságokkal.