Az idei Színes Városon 1800 négyzetméternyi falfelület szépült meg

Forrás: turizmus.com

 2016. október 20. 16:29

A falfestő fesztivál egyhónapos időszaka alatt 14 művész készített el 11 különböző projektet Budapesten a város és a víz, valamint az olimpia témákban.

A magyar, lengyel, brit, spanyol, francia és orosz művészek részvételével zajlott eseményen összesen 1800 négyzetméter falfelület szépült meg, ennek több mint a felét hőszigetelték is a festés előtt, közel 2500 liter festék fogyott, valamint rendezvények is kísérték a sokszor több hétig is tartó festéseket.

Nagyon fontos állomáshoz érkezett el idén a fesztivál Nádudvari Noémi, a fesztivál művészeti kurátora szerint, mert végre egy olyan portfolió születethetett meg közel 50 ember munkájának eredményeként, amely jelentősen túlmutat a dekoráción, ezáltal sokkal inkább a művészet és az alkotók egyéni látásmódja, gondolatai és világképe köszönhet vissza a falakon.

A fesztivál egyik érdekessége volt, hogy az országban elsőként animációt, és a BVA kezdeményezésére Augmented Reality-t, vagyis kiterjesztett valóságot készítettek a nyitó tűzfalfestményre, amelyet egy rendezvényen is bemutattak a belvárosi Sas utca Arany János utca sarkán.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra Főpolgármester-helyettes, a fesztivál egyik szakmai zsűrijeként úgy véli: a fesztivál immár Európában is egyre ismertebb a népszerű külföldi alkotók meghívásának köszönhetően, ami különösen pozitívan hat a városimázsra, a Budapest márkára. Ezért is támogatta a főváros, illetve annak Kft.-je a rendezvényt és vállalta a fővédnökséget idén is Tarlós István főpolgármester.

Az idei év abban is különleges, hogy először kezdték el a festményekről készült grafikák további felhasználását, ugyanis kísérleti projektként együttműködik a falfestéseket szervező Színes Város Csoport a DRK márka csapatával, amely egy fiatal márka s lényeges számára, hogy a magyar kortárs képzőművészet megjelenhessen a ruhákon is.

Az Indexen futott közönség szavazás eredményeként az idei fesztivál legnépszerűbb alkotása az Élő tér című festmény, amely – magyar alkotók, Pántya Bea és Fat Heat munkája – a belvárosi Sas utca és az Arany János utca sarkán található. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt mű – mely lengyel művészek, Chazme és Sepe  munkája – az Üllői úton látható (lsd. fenti kép).

Pántya Bea és Fat Heat: Élő tér

Fotók: Farkas András