Convene negyedszer Vilniusban

Szerző: Révész Róbert

Forrás: turizmus.com

 2016. február 10. 20:11

A balti régió MICE-ra specializálódott szolgáltatói immár negyedszer ülhettek a litván fővárosban workshopasztalukhoz szerdán, hogy a Vilniusi Turisztikai Információs Központ és Kongresszusi Iroda meghívására találkozhassanak 27 országból érkezett potenciális partnereikkel.

A február 10–11-én immár negyedszer megrendezett Convene sajtótájékoztatón Jolanta Beniulienétől, a Vilniusi Turisztikai és Kongresszusi Iroda igazgatójától megtudtuk, hogy a kétnapos regionális workshopot továbbra is kis létszámú rendezvényként szeretnék megtartani és nem titkoltan céljuk Vilniust pozicionálni vele a nemzetközi MICE-piacon.

A találkozót az önkormányzattal és a kormányzat, valamint a privát szektorból érkező partnerek támogatásával szervezik meg, ahol 3600 előre egyeztetett időpontban találkozik a 10 országból érkező 87 kiállító a 170 hosted buyerrel, munkájukat 15 médiapartner is népszerűsíti. Idén először hívtak meg brit rendezvényszervezőket. A hosted buyerek 75 százaléka utazásszervező, 15 százaléka céges utaztató és 10 százalék a szervezeteket, szövetségeket képviselők aránya.

 

A képzésre, oktatásra is nagy gondot fordítanak, a 2 nap alatt 28 előadás segít az érdeklődő szakembereknek eligazodni a céges rendezvényszervezés újdonságai és friss trendjei között. Az idei rendezvényre összesen mintegy 1000 látogatót várnak. A rendezvényt kezdetektől a LITEXPO látja vendégül, csak ezen alkalmakra készített és használt bútorokkal, berendezéssel, melyben visszaköszönnek a helyi alapanyagok.

A programot színvonalas esti networking események színesítik, egyedi vilniusi helyszíneken, és Litvánián belüli, valamint a környező országokba irányuló tanulmányutak zárják le.

A sajtótájékoztatón részt vett a város polgármestere, Remigijus Simasius is, aki 2015 tavaszán lépett hivatalba az eddigi legfiatalabb vezetőjeként a városnak. Hangsúlyozta a konferenciaturizmus fontosságát a város számára, felsorolva Vilnius előnyeit, köztük a közel 40 négyzetkilométer kiterjedésű összefüggő óvárosi részt, amely az egyik legnagyobb az Európai Unióban, csakúgy, mint a beszélt idegen nyelvek aránya a lakosság körében: 98 százalékuk beszél egy idegen nyelvet és 50 százalékuk pedig egy másodikat is.

 

Folyamatosan fejlődik a város légi összeköttetéseinek száma, s 2016-ban a londoni járatokon beindítják a businessosztályt. Ám ami minden bizonnyal a legnagyobb hatást gyakorolja majd a litván konferenciaturizmusra, az az immár elfogadott, négyezer fő befogadására alkalmas, egyedi és modern Vilniusi Kongresszusi Központ (VCC) terve. A központi fekvésű létesítményt a korábbi sportpalota helyén építik fel, éppen a kivitelezésre írják ki a pályázatot. Átadása 2018–2019-re várható, 3 nagy nemzetközi lánchoz tartozó hotel építésével együtt, melyek közül egyelőre csak a Hilton neve nyilvános.

Már ismert a jövő évi Convene időpontja is: 2017. február 8–9. További információ: www.convene.lt