Háromhetes intenzív jelenlét az USA-ban: Pop-Up Budapest

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. június 26. 14:34

Június 20-án zárult az a programsorozat, amely június 8. óta számos előadáson és rendezvényen mutatta be a magyar kortárs művészet és társadalom értékeit New Yorkban, Washingtonban és Ottawában.

A Pop-Up Budapest névvel összefogott, a kortárs magyar kultúra és társadalom értékeit megjelenítő projekt segítségével sikeres magyar startup cégek és művészek mutatkoztak be New York több jelentős fesztiválján, illetve a Washingtonban és Ottawában zajló kísérőprogramokon. A New York-i magyar főkonzulátus, a Magyar Turizmus Zrt., a Balassi Intézet, a Budapest Music Center, valamint a Design Terminál közös kezdeményezésének célja az volt, hogy eltérő jellegű, de egymást erősítő hatású eseményekkel szólítsa meg New York-i kultúrafogyasztó közönséget.

A projekt leghangsúlyosabb elemeként Magyarország vendégországként szerepelt keleti part legnagyobb innovációs és kreatívipari vásárán, a Northside Festival-on. Ez a fesztivál az értelmiségi réteget szólítja meg, amely fogékony az utazásra, az érdekes desztinációkra. Az ide tartozó fogyasztók évi 3-4 alkalommal utaznak, ebből 1-2 utazás tengerentúli. Magyarország a fesztivál teljes programsorozatában kiemelt helyet kapott, valamint interjúlehetőségeket a legfontosabb üzleti és lifestyle magazinokban. A zenei programsorozatában az Irie Maffia és a formáció billentyűse, Dj JumoDaddy (Horváth Gáspár) képviselte Magyarországot több fellépéssel. John Burgerman világhírű graffitiművész pedig sajátos stílusában falon ábrázolta Budapestet. A Northside Festival szakmai expóján a Balassi Intézet és Design Terminál közös pályázatának nyolc nyertes cége mutatkozhatott be.

New York nyári zsidó kulturális fesztiválján, a Kulturfest-en két magyar műsorszámot mutattak be:  a magyar zsidó zenei örökséget hagyományos felfogásban és kísérleti feldolgozásban előadva a Muzsikás és a Glass House Orchestra tolmácsolásában hallgathatta meg a közönség. A két együttes közös körútja washingtoni és ottawai koncertekkel is kiegészült.

New York vezető nyári kortárs komolyzenei és crossover fesztiválja, a Chelsea Music Festival idén Magyarországot és Finnországot állította a középpontba ,így a Balassi Intézet a Budapest Music Centerrel és a New York-i Főkonzulátussal összefogva ismert és feltörekvő magyar művészekkel színesítette az esemény programját. A sorozatot június 20-án a New York-i magyarság mindenki számára nyitott félnapos minifesztiválja zárta.