Megjelent a Turizmus Bulletin XVI. évfolyamának 2. száma

 2014. július 18. 13:50

Megjelent a Turizmus Bulletin szakmai és tudományos folyóirat XVI. évf. 2. száma.

Az 1997-ben alapított, az Ulrich’s nemzetközi folyóirat-katalógusban és a MATARKA adatbázisban is regisztrált orgánum célja, hogy tanulmányokkal, kutatási összefoglalókkal és statisztikai elemzésekkel a nemzetközi és a hazai turizmust érintő aktuális témákról naprakész, az elméleti és a gyakorlati szakemberek munkájában egyaránt használható ismereteket nyújtva segítse a hazai turisztikai szakma tájékozódását.

A Magyar Turizmus Zrt. gondozásában publikált folyóirat 2013-tól online formátumban, ingyenesen érhető el

az itthon.hu honlap Szakmai oldalak > Kutatások, statisztikák > Szakmai kiadványok menüpontban.

Az idei év második számának – amelyben két lektorált tanulmány is helyet kapott – szerzői ezúttal is aktuális témákat választottak írásaik alapjául, ízelítő a tartalomból:

•             A Piac- és országtanulmányok rovatban olvasható írás egy többéves, európai uniós forrás – nevezetesen a Calypso programhoz kapcsolódó, a szociálturizmust célzó pályázat – segítségével megvalósult kutatást összegez. Az OFF2013 magyar–lengyel európai uniós szociálturisztikai projekt keretében zajlott vizsgálat hiánypótló jelleggel térképezi fel a lengyel és a magyar (kisgyermekes, háromgyermekes és egyedülálló szülős) családok és az idősebb korosztályok utazási szokásait. A tanulmány ezzel is hozzájárul a két ország közötti turisztikai kapcsolatok fejlesztéséhez, a magyarországi turisztikai szolgáltatók számára is értékes információkkal szolgál az érintett célcsoportokról.

•             A Turisztikai termékek rovatban három jelentős tanulmány is helyet kapott. A Turizmus Bulletin korábbi számaiban megjelent termékleírások következő része az ökoturizmust veszi górcső alá. A cikk az eddig publikált termékleírások struktúráját követi: az olvasók megismerkedhetnek a Magyarország turizmusában is egyre fontosabb szerepet betöltő ökoturizmus fogalmával és hatásaival, az ökoturisták jellemzőivel, a hazai kínálat és kereslet áttekintését pedig a Magyar Turizmus Zrt. ökoturizmusra irányuló belföldi és külföldi marketingkommunikációja zárja.

•             A szintén a Turisztikai termékek rovatban olvasható második tanulmány arra keresi a választ, hogy az Európai Kulturális Fővároshoz kapcsolódó, ún. EKF-turizmus értelmezhető-e önálló niche (rés-) termékként. A cikk jóval több, mint egy primer vizsgálat eredményeinek a bemutatása: a kutatást felvezető elméleti fejezet önmagában is nagyon értékes, a niche termékekre fókuszáló széles körű nemzetközi és hazai szakirodalmi források feldolgozásán alapul.

•            A Turisztikai termékek rovat harmadik cikke ugyancsak egy, a turisztikai döntéshozók számára érdekes szegmenssel, a fiatalokkal foglalkozik. A debreceni Campus Fesztivál látogatói körében végzett megkérdezés eredményeire építő tanulmány bepillantást nyújt a fiatal korosztályok, ezen belül kiemelten a felsőoktatási hallgatók körében méltán népszerű fesztiválozásba. A cikk további értéke, hogy a négy éve azonos módszertan szerint történő megkérdezés következtetései vélhetően más fesztiválszervezők számára is hasznos ismereteket közvetítenek a sokak számára a nyár elmaradhatatlan részét képező fesztiválok turisztikai vonatkozásairól.

•             A Turizmusmenedzsment rovatban két lektorált tanulmányt olvashatnak az érdeklődők. A balkán(i)ság turisztikai reprezentációját boncolgató írásban maga az alkalmazott primer módszertan, nevezetesen a Tripadvisor portálra feltöltött vélemények tartalomelemzése is kiemelendő. Az eredmények bemutatása, a következtetések pedig olvasmányosan, ugyanakkor a tudományos követelményeket teljesítve visznek közelebb a balkán(i)ság számokkal, statisztikákkal nehezen mérhető világának megismeréséhez.

•             Nem kevésbé izgalmas a – szintén lektorált tanulmányként megjelenő – turisztikai élményt a középpontba állító írás. A széles körű nemzetközi és hazai szakirodalom szintetizálásán alapuló cikkben a szerző maga is javaslatot tesz a turizmusban számos vonatkozásban megmutatkozó élményteremtés koncepciójára. Ez vélhetően más kutatókat is megihlet majd, és a turisztikai döntéshozók számára is értékes tudást közvetít.

•             A Tallózó rovat ebben a számban is gazdag: összegzést olvashatunk a magyarországi hivatásturizmus 2013. évi alakulásáról, a konferenciabeszámoló témája pedig a 2014 márciusában Budapesten megrendezett Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében című szakmai rendezvény. Két könyvet is ajánlunk az érdeklődőknek: a Michalkó Gábor és Rátz Tamara szerkesztésében megjelent Jól(l)ét és turizmus, illetve a Jászberényi Melinda szerkesztette A kulturális turizmus sokszínűsége című köteteket. Természetesen a Naptár sem hiányozhat, a 2014. július–november között megrendezésre kerülő hazai és nemzetközi eseményekre, ezen belül kiemelten a 2014. szeptember 11–12. között Bécsben megrendezendő, a turisztikai tudásmegosztásra fókuszáló Nemzetközi TourMIS Workshop és Szemináriumra invitáljuk az érdeklődőket.

A Turizmus Bulletin szakmai és tudományos folyóiratban megjelenő cikkeket a szerkesztőség mellett anonim szakmai lektor véleményezi. Ezen felül lehetőség van a tudományos elvárásoknak megfelelő, ún. lektorált cikkek elhelyezésére, amelyeket további két anonim lektor értékel.

A folyóirat következő számaiba ezúton is várjuk tapasztalt szerzők és fiatal, a felsőoktatásban vagy a doktori képzésben részt vevő kutatók, valamint a turizmusban érintett gyakorlati szakemberek írásait. A 2014/4. számba küldött cikkeket a szerkesztőség 2014. szeptember 15-ig várja.

A Turizmus Bulletin szakmai és tudományos folyóirat legfrissebb és korábbi számai a Magyar Turizmus Zrt. itthon.hu oldalán > Szakmai oldalak > Kutatások, statisztikák > Szakmai kiadványok menüpontban érhetők el.

A legfrissebb szám: http://szakmai.itthon.hu/2014/2