Szlovén újságírók édeni desztinációkban a Dél-Dunántúlon

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2014. augusztus 24. 13:56

Az EDEN (Kiváló Európai Desztinációk) projekt két dél-dunántúli desztinációját: Kaposvár és Zselic térségét, valamint Pécset és a Mecseket bemutató tanulmányúton vettek részt szlovén újságírók, augusztus 14-16. között a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében.

Az első napon a kaposvári Tourinform iroda segítségével a résztvevők bejárták a kaposvári városközpontot, különös tekintettel az akadálymentes lehetőségekre és a hátránnyal élőknek kialakított szolgáltatásokra. Ezen felül a Rippl-Rónai Villába is ellátogattak.

A zselici csillagrezervátumban a borús idő miatt nem volt lehetőség szabadtéri csillaglesre, de a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai látványos prezentációval mutatták be az eddigi eredményeket és a közeljövő fejlesztéseit. A tanulmányút utolsó zselici állomása a bőszénfai szarvasrezervátum volt.

 

Az újságírók felkeresték a mecseki térséget is, mely 2011-ben nyert az EDEN „Régi Értékek - új funkciók” című pályázaton. Először Orfűre látogattak el, ahol megnézték a Malommúzeumot, az első olyan örökséget, mely új funkciót kapott. A tóbejárást követően Pécsvárad volt a következő állomás, az egykori kolostorvár megtekintését követően indultak Pécsre.

Pécsett felfedezték a belvárost, illetve megtekinthették a világörökségi helyszíneket, a bazilikát és a megújuló pécsi szakrális helyszínek közül többet is. A túra a Zsolnay Kulturális Negyedben ért véget, ahol a múzeumok mellett a sok új funkciót kapott kulturális városrészt is megismerhették a szlovén újságírók.

A tanulmányúton résztvevő újságírók érdeklődőek és nyitottak voltak, felmerült a további együttműködés lehetősége is. A két bemutatott desztinációt már jól ismerik az Olaszországban és a nyugati határszélen élő szlovének, továbbá a keleti, muravidéki részeken élők is. A tanulmányútnak köszönhetően nemcsak e két terület médiumain, hanem a távirati iroda által közölt íráson keresztül egész Szlovéniában népszerűségre tehet szert a két EDEN-helyszín.