2018-ig meg kell nyitnia a kongresszusi központnak

 2014. március 25. 21:19

Legalábbis ezt mondta Fürjes Balázs kormánybiztos március 25-én az MSzÉSZ budapesti Régiójának ülésén. A 4000-5000 fős komplexum a Millenniumi Városrészben kap helyet, s az építés során a legnagyobb hangsúlyt a funkcionalitásra és a költséghatékony üzemeltetés kapja.

Ahogy arról korábban több fórumon is nyilatkozott, akár uniós, akár hazai forrásból, de a kongresszusi központ biztosan felépül. Elszántságuk alátámasztására  felsorolta azokat a nemrégiben átadott nagy budapesti fejlesztéseket, melyek szintén a város turisztikai fogadókészségét javítják, ilyen például a Kossuth tér, a Vigadó, az Erkel Színház, a Ludovika épülete, a Ferencváros stadionja, a Bálna, vagy a Zeneakadémia.

A terület, amely elmondása szerint a Művészetek Palotája és a Soroksári út közé esik, már az állam tulajdonába került, itt szeretnék megvalósítani a felhasználóbarát és rugalmas, tehát az igényeket és a trendeket maximálisan figyelembe vevő, jól üzemeltethető és fenntartható, multifunkcionális és modern komplexumot. Ahhoz, hogy nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú létesítmény épüljön fel, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakértőt szeretnének bevonni már egészen a tervezés fázisától, továbbá már jövőre szeretnék kiválasztani az üzemeltetőt is, hogy a központ értékesítése is mielőbb megkezdődhessen.

Még nem eldöntött, hogy tisztán állami, vagy vegyes üzemeltetésben legyen-e a majdani komplexum, melynek egyébként a nettó építési ideje körülbelül 18-24 hónapra tehető a jóváhagyást, az engedélyezési tervek elkészültét követően. Mint elhangzott, a létesítménynek a következő kormányzati ciklusban, tehát 2018-ig el kell készülnie.

Ahhoz, hogy minden szempontból hatékony és színvonalas létesítmény szülessen, számítanak a szakma és így az MSZÉSZ javaslataira, véleményezésére is. A cél pedig, hogy a kongresszusi központ révén Budapest Európa 3. és a világ 5. legnépszerűbb kongresszusi helyszíne legyen. Mint elhangzott, ehhez a magyar fővárosnak minden adottsága megvan, kivéve a nemzeti légitársaságot, melynek újbóli megalapításáért a következő ciklusban tenni szeretnének.