2022-re vezető gazdasági ágazat lehet a gyógyturizmus

Forrás: MTI

 2016. május 31. 17:12

Utolsó, helyettes államtitkári munkanapján a gyógyturizmus mellett emelt hangot Ruszinkó Ádám, aki egy bécsi konferencián fejtette ki: a gyógyturizmus Magyarország egyik stratégiai ágazata lehet, gyorsan növekvő piac, sok lehetőséggel.

A Greet Vienna elnevezésű ingatlanfejlesztési konferencián kiemelte azt is, hogy a turizmus a magyar bruttó hazai termékhez (GDP) való teljes hozzájárulása eléri a 10,3 százalékot, az iparágban pedig mintegy 340 ezren dolgoznak, és felidéztem, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2022-re vezető gazdasági ágazat lesz a gyógyturizmus.

2015-ös adatok alapján a gyógyturizmus miatt legtöbben Ausztriából, Szlovákiából és Németországból érkeznek Magyarországra, a wellness és gyógyszállodákban pedig jellemzően németországi, oroszországi és osztrák vendégek szállnak meg. Kitért arra is, hogy az egészségturizmusban Magyarország piacvezető a fogászati kezelések és a plasztikai műtétek piacán.

Megjegyezte, hogy Magyarország a gyógyturizmus mellett stratégiai ágazatként tekint a kulturális és az üzleti turizmusra is, amelyeknél fejlesztésükre, a hatékony marketingstratégiák alkalmazására és a szakemberképzésre fókuszál.
A panelbeszélgetésen Adela Cristea, a Hilton szállodalánc régiós fejlesztési igazgatója a magyarországi befektetési lehetőségeket nagyon izgalmasnak nevezte, és remélte, hogy további projektekkel képviseltethetik magukat az országban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) márciusra vonatkozó adatai szerint a Magyarországra utazó külföldi vendégek száma 8,7, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,4 százalékkal, 875 ezerre nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A külföldivendég-éjszakák száma csak a Dél-Dunántúlon csökkent.

A legjelentősebb küldő országokból, a Németországból, az Egyesült Királyságból és az Ausztriából érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma is emelkedett, Ausztriából több mint négy százalékkal érkeztek többen.

A negyedik alkalommal megrendezett kétnapos bécsi konferencia a nemzetközi ingatlanpiac legfontosabb döntéshozóinak találkozója, amely egyúttal a régió ingatlanbefektetéseinek ad bemutatkozási lehetőséget.