A magyarok az osztrákokat kedvelik a leginkább?

Forrás: MTI

 2014. február 17. 17:00

A magyarok más országok közül elsősorban a nyugat-európaiakkal, ezen belül leginkább Ausztriával rokonszenveznek, és sokkal kevésbé kedvelik a kelet-közép-európai térség országait - derült ki a Psyma Hungary Kft. által készített felmérésből, amelynek eredményeit hétfőn juttatták el az MTI-hez.

A 2013 novemberében végzett, országosan reprezentatív közlemény-kutatás szerint a résztvevők a felmérésben szereplő 18 ország közül mindegyik nyugat-európairól pozitívan nyilatkoztak. A legtöbben (93 százalék) Ausztriáról, utána a külföldi munkavállalók körében egyre népszerűbb Nagy-Britannia (91 százalék), majd Németország és Svájc (90 százalék) következik.

A kelet-közép-európai térség országai közül a legtöbben Horvátországgal (82 százalék) és Lengyelországgal (77 százalék) szimpatizálnak. A megkérdezettek a legkevésbé szimpatikusnak Magyarország keleti és dél-keleti szomszédjait tartják: a lista utolsó három helyén sorrendben Románia, Szerbia és Ukrajna található (42, 38, illetve 36 százalék).

 

Azt írták: az ezer ember személyes megkérdezésén alapuló felmérés eredményei szerint rokonszenvek és ellenszenvek alapján kirajzolódik egy erőteljes nyugati-keleti választóvonal. Emellett a földrajzi közelségnek is fontos szerepe lehet a válaszok alakulásában: a megkérdezettek elsősorban a  szomszédos országokról nyilatkoztak kritikusan - tették hozzá.

A szomszédos országok megítélésére is vonatkozik ugyanakkor a nyugati-keleti megoszlás: a nyugati országhatárhoz közel eső Ausztria és Horvátország mellett a nyugatiasabb Szlovénia (67 százalék) és Csehország (66 százalék) is inkább pozitív megítélés alá esik. A keleti határhoz közelebb eső országokhoz kritikusabban viszonyultak a válaszadók, és a kutatók szerint ebben minden bizonnyal szerepet játszik az is, hogy azokban az államokban jelentős magyar kisebbség él. Ez alól kivételt képez Szlovákia, amely a kisebbségi problémák ellenére viszonylag népszerű (59 százalék) - tették hozzá.

A világpolitika alakulását meghatározó nagyhatalmak közül az USA jóval közelebb áll az emberekhez, mint a keleti térség vezető államai. Ugyanakkor az Egyesült Államok a maga 76 százalékos népszerűségével így is csak a lista középmezőnyében foglal helyet, a nyugat-európai országoktól leszakadva - jegyezték meg. Oroszország és Kína megítélése negatívabb: ez a két ország a lista alsó harmadában található (51, illetve 48 százalék).