A nagyvállalkozó golfresortja – interjú Széles Gáborral

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: Turizmus Panoráma

 2015. február 23. 12:31

Széles Gábor tavaly év végén megvásárolta a sármelléki repülőtér eszközeinek egy részét, és már zajlik a Zala Springs Golf Resort építése Zalacsányban, ahol egy 18 lyukú golfpálya és egy exluzív golffalu létesül, összesen 160 hektáron. A nagyvállalkozó interjút adott a Turizmus Panorámának.

– Hogyan merült fel önben a turisztikai befektetés gondolata?

– Ezt véletlenek sorozata indította el. Miután elterjedt, hogy szeretnék magamnak egy kisebb kastélyt vagy kúriát venni, megmutatták a Batthyány Kúriát Zalacsányban.

Megtetszett az épület, jó ára is volt, csak azt akkor még nem tudtam, hogy komoly felújításra szorul. Majd a közeli kastélyt is felkínálták, és kiderült, hogy ezek korábban egy egységet alkottak, de az ötvenes években elválasztották őket egymástól. Elkezdtem visszavásárolni a közöttük lévő földeket, hogy megfelelően össze lehessen kötni a kastélyt a kúriával. Miután ez megvalósult, akkor jött a konferencia-központ építésének ötlete. A fejlesztés első szakasza lezárult, 2014-ben pedig már működött a kastély, a kúria, a konferencia-központ, és az ide tervezett új szolgáltatások is elindultak.

A kastély megvételével együtt jött az ajánlat a szomszédos golfpályára, amit még annak idején írek kezdtek el építeni, de a gazdasági válság miatt leállt a fejlesztés. Láttam benne fantáziát, hiszen az írek nagyon értenek a golfpályákhoz, ráadásul ezt a világ talán leghíresebb tervezője, Robert Trent Jones Jr. tervezte.

A pálya csak negyedrészben volt kész, de évek óta elhanyagoltan állt, a traktorok alig bírtak a gazzal, és felmerült a kérdés, vajon vissza lehet-e fordítani a pusztulást? Szerencsére az élet megadta a választ, és már tudom, hogy Európában egyedülálló 18 lyukú pálya készül itt. Építése ez év nyarára fejeződik be, a driving range és 11 pályaszakasz már most is játszható, és a központi tó mellett lévő klubház munkálataival is végzünk idén.

– Milyen szállásokat terveznek?

– A pálya által körülölelt golffalu 400 egységből, villákból és apartmanházakból fog állni, már zajlik egy 18, egy 5 és egy 32 lakásos apartmanház építése. És lesz majd egy 200 szobás, ötcsillagos szálloda is.

– Ön hogyan került kapcsolatba a golffal? Mire alapozza, hogy lesz kereslet egy ilyen „világvégi" pálya iránt?

– Én már 15-20 éve golfozom, sokfelé kipróbáltam ezt a sportot Magyarországon és világszerte, így van tapasztalatom a pályákról és a resortokról. A legérdekesebb kérdés a resortok színvonala, mi ebből a legmagasabbat céloztuk meg, amihez a pályának és a falunak egyaránt luxusminőségűnek kell lennie. A golfpályáknál létezik ugyebár a publikus, vagyis mindenki számára nyitott, illetve a zárt, privát klubrendszerben működő, ahova meghívás alapján és jóval drágábban szerezhető tagság. Efelett van még a luxus-privát­kategória, az igazi elit – például Donald Trump – számára, aki több ilyen saját létesítményt is birtokol.

A gazdag invesztorok árgus szemekkel figyelik, hogy hol alakulnak ki ilyen ingatlanok, így a zalacsányit könnyen lehet értékesíteni, mert a hatalmas kereslet miatt lehetőséget ad nekik egyfajta ingatlanspekulációra. Mindezeket nagyon jól kiegészíti egy közeli repülőtér is – és itt jött be a képbe az alig 12 kilométerre található Hévíz-Balaton Airport.

Innen repülővel egy óra alatt el lehet jutni az Adriára, a velencei karneválra vagy éppen Semmeringre síelni, tehát rendkívül gazdag program kínálható a golffalu tulajdonosainak, illetve a turistáknak. További előny, hogy Hévíz csak néhány kilométerre fekszik Zalacsánytól, tehát hívhatjuk Hévíz külvárosának is. Ugyanakkor a vendégek részére komoly választék áll rendelkezésre termálfürdőből is, akár Zalacsányban, akár Hévízen akár Kehidakustányban.

 

– Milyen költségvonzata van egy ilyen léptékű beruházásnak?

– A kastély, kúria, konferencia-központ együttese már most piaci értéken 10 milliárd, a pálya pedig a nyárra elkészülő fejlesztésekkel 4 milliárd forint, a golffalu összköltsége 140-180 milliárd között várható. A repülőtér bizonyos elemeit már megvásároltam, és továbbiakat is fogok venni. Itt azonban nem az eddig befektetett közel egymilliárd forint a nagy tétel. Fel akarunk építeni egy légitársaságot, amelynek a flottájába többek között két nagy teljesítményű Boeing 747-800-es, valamint több kisebb gép is beletartozik. Ezek összértéke 30-50 milliárd forintos befektetés.

További jelentős tétel a megfelelő hangár- és javítóbázisok kialakítása, és remélem, erre is találok partnert. Az ilyen jellegű infrastruktúrából ugyanis hiány van, és ezek a hangárok nem csupán az ottani flottát szolgálnák ki, hanem vonzanák is a megrendeléseket.

– A golffalu házait a befektetők előfinanszírozzák, vagy ön megépíti, és utólag értékesíti?

– Én egy roppant konzervatív üzletember vagyok, nem szeretem a hitelt, erre nem lehet fejlesztési stratégiát építeni. A golffalunál az a szerencse, hogy aki egy ilyen ingatlant akar vásárolni, az hajlandó a pénz egy részét előre kifizetni, ebből el lehet jutni a szerkezetkész állapotig. Amikor ez megvan, akkor kifizeti a második és a harmadik részletet, mi pedig megépítjük az ingatlant. Az ingatlanfejlesztésben ez az egyetlen szegmens, ahol még megmaradt ez a fajta előfinanszírozott konstrukció, így az én cash flow-mat ez nem befolyásolja.

 

– Milyen nemzetiségű vevőkre számít?

– A világ minden részéről mutatkozik érdeklődés. Említhetném az oroszokat, akik már eddig is nagyon sokat vásároltak Hévízen és környékén, vagy a kínaiakat, akik között sok a gazdag, minőségi ingatlanvásárlásra nyitott befektető. Látszik, hogy óriási az igény az arab világ részéről is, de nagyon számítok a tradicionális – skandináv, benelux államokbeli – befektetői körre, és reménykedem abban, hogy az angolok részéről is komoly érdeklődés lesz. Az eladási pontok felépítése folyamatban van világszerte, és márciusban elindul a golffalu értékesítése.

– Hány vendéget tud fogadni jelenleg a kastély és a kúria?

– Nagy problémánk, hogy a szobaszámunk viszonylag kicsi,
80-100 lakóegység a kastélyban és a kúriában, valamint apartmanok a villaparkban. Remélhetőleg még ebben az évben a golfpályán is kiépül egy 30-40 szobás szállodakapacitás.

– A szállodaépítéssel már foglalkoznak?

– Tárgyalunk a lehetséges üzemeltetőkkel, de csak olyan jöhet szóba, aki be tudja kapcsolni a nemzetközi forgalomba, és van tapasztalata wellnesslétesítmény üzemeltetésében is. A szálloda mellett épül ugyanis egy termálkomplexum, a fúrásokat már elvégeztük, a víz minősített, erre alapozva indulhat a wellness tervezése.