A politika is visszaforgatná a turizmusba az IFA-t

Forrás: turizmus.com

 2014. november 27. 21:59

Az elmúlt hetekben több olyan nyilatkozat is elhangzott, amely a címben jelzett szándékról árulkodik. Most ezt erősítette meg L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár is beszédében a Velencei-tavi TDM konferencián november 27-én.

A Velence Resort & Spa szállodában megrendezett, a TDM szervezésében megvalósult fórumon a Velencei-tó turizmusának jövőjét és a főbb kihívásokat latolgatták az iránta elkötelezett politikusok, települési vezetők, szolgáltatók és szakemberek, illetve a térség turizmusát figyelemmel kísérő szakértők, érdeklődők.

Balról jobbra: Tessely Zoltán (országgyűlési képviselő), L. Simon László, Koszti András (Velence polgármestere), Ruszinkó Ádám.
Fotó: Pákozdi József

Könnyen lehet, hogy a TDM-hálózatfejlesztésben és a rendszer átalakításában egyfajta „pilot projekt” (s egyúttal reméljük best practise is) lesz majd a Velencei-tó, ahol, ha még nem is hivatalosan, de gyakorlatilag döntés született a két helyi TDM összeolvadásáról. Az így létrejövő szervezet egységes brandként vinné piacra a tó egészét, és végezné a különböző marketing- és értékesítési feladatokat is. Ez épp összecseng azzal a folyamattal, amely mondhatni országszerte elindult, s melyről a Magyar TDM Szövetség (MTDMSZ) országos konferenciáján is hallhattak a résztvevők.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is a tó egységes desztinációként való kezelését sürgette, emellett arra is javaslatot tett, hogy Velence és Gárdony egységesítse a kivetett idegenforgalmi adó összegét is (ez jelenleg az előbbinél 430 Ft, az utóbbinál 380 Ft). Azt is javasolta, hogy a települések az idegenforgalmi adójukat bocsássák a TDM szervezet rendelkezésére, s csak az utána kapott 1,5 Ft maradjon náluk.

Lényegét tekintve Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár is ebben az irányban látja a megoldást. Ő az IFA után járó állami forintokat adná a TDM-szervezeteknek, illetve turisztikai célokra. Ahogy legutóbbi, épp az MTDMSZ parádfürdői konferenciáján elhangzott előadásában is elmondta, a megfelelő megoldás érdekében folyamatosan egyeztet a TDM szövetséggel.

A nap folyamán a tó turizmusának egyedi jellegzetességeit, segítő és gátló tényezőit boncolgatták a piaci szereplők és a településvezetők, érdekes összefüggésekre rávilágítva. A nehézségek és a rengeteg kihívás ellenére megnyugtató, hogy szemmel láthatóan sok az értő, a térséget szerető és azért tenni akaró, a többi szolgáltatóval együtt gondolkodó, összefogásra hajlandó vállalkozó, szolgáltató, szakember.