A Quaestort érintő csőd nem okoz fennakadást a QuaesTournál

Forrás: turizmus.com

 2015. március 10. 11:36

Nem okoz problémát a QuaesTour Utazásszervező és Utazásközvetítő Kft. tevékenységében a Quaestor-kötvényeket kibocsátó cég csődje. A külügyminisztérium viszont közölte: azonnali hatállyal felbontja a szerződéseket a Quaestor-csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel.

Végh Balázs, a QuaesTour turisztikai igazgatója hangsúlyozta, hogy a QuaesTour a kötvénykibocsátást végző cégtől független, önálló jogi személyiségű társaság. Ezért nincs probléma az utazásszervező cég működésével.

A Quaestor hétfő esti bejelentésének következményeként ugyanakkor a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden közölte: azonnali hatállyal felbontja a szerződéseket a Quaestor-csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: az isztambuli kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket azért mondták fel a Quaestor-csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel, mert már nem látták biztosítottnak azok zavartalan működését.

A Quaestor Financial Hrurira Kft. hétfőn jelentett öncsődöt. A döntést azzal indokolták, hogy a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. A kialakult pánik során pedig ügyfeleik olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor-csoport likvid pénzügyi eszközeit, ezért az állam segítségét kérték.

Ugyanakkor az MNB kedden részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendel ki az intézményhez, mert a cégnél hétfőn indított célvizsgálat során szabálytalanságokat észlelt a társaságnál.