A Rudas kapta az első fürdővédjegyet

Forrás: turizmus.com

 2015. április 20. 15:39

Tizenkét minősített fürdő 21 egysége közül elsőként a budapesti Rudas gyógyfürdő kapta meg a nemzeti fürdővédjegyet, annak is a legmagasabb fokozatát. A korábbi minősítést felváltó védjegyrendszer öt kategóriában, 1–5 csillaggal értékeli a hazai vizes létesítményeket.

A védjegyet szimbolizáló táblát Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója vette át a fürdő éttermében rendezett ünnepélyes védjegyátadáson Ruszinkó Ádámtól, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkárától és Czeglédi Gyulától, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnökétől.

 

Ruszinkó Ádám szavai szerint a minőség és a versenyképesség egymást kölcsönösen feltételező fogalmak, ezért a tárca törekvéseinek középpontjában áll a turisztikai szolgáltatások színvonalemelésének ösztönzése. Az új védjegyrendszer előnye, hogy nemcsak tájékoztatást ad a fürdővendégeknek a szolgáltatás minőségéről, hanem egyben irányt is mutat a fejlesztéseknek, hiszen a minősítési szempontok a színvonalbeli javulás pontos kritériumait határozzák meg az üzemeltetők számára – tette hozzá.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a gyógyfürdők a hazai turisztikai kínálat meghatározó pillérét adják, tavaly mintegy kétmillió külföldi látogató kereste fel fürdőinket, akiknek költése a külföldiek összes költésének több mint 14 százalékát tették ki.

Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség elnöke mérföldkőnek nevezte a magyar fürdők életében a nemzeti védjegyrendszer elindulását. Elmondta, hogy többéves előkészítő munka után, a Magyar Fürdőszövetség korábbi minősítési rendszerének továbbfejlesztéseként született meg a tanúsító védjegy, amelyet a szövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium közösen működtet.

Az új védjegyrendszer öt kategóriában – élményfürdő, gyógyfürdő, strand, uszoda, wellness – értékeli a vizes létesítményeket, valamennyiben (a szállodai besoroláshoz hasonlóan) 1–5 csillagos minősítést lehet megszerezni a tanúsítás során kapott pontszámtól függően.

Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

Az első körben 12 fürdőben minősített 21 szolgáltatóegység között 7 gyógyfürdő, 4 élményfürdő, 7 strandfürdő és 3 uszoda szerepel. Szolgáltatási színvonaluk alapján 12 ötcsillagos, 8 négycsillagos és 1 háromcsillagos minősítésről fognak védjegyhasználati szerződést kötni a közeljövőben. Budapest mellett döntőn kelet-magyarországi fürdők vállalták az elsők között a megméretést. Czeglédi Gyula reményét fejezte ki, hogy a turisztikai szempontból jelentős 201 hazai fürdő közül minél több csatlakozik majd a védjegyrendszerhez. Ezek látogatószáma a fürdőszövetség becslése szerint 2013-ban meghaladta a 31 millió főt.

Szőke László, a BGYH Zrt. vezérigazgatója a védjegy átvételekor kiemelte: a Rudas különlegessége – fekvése mellett – hogy három építészeti stílus, három kor keveredik benne. A 16. századi török fürdő és a 19. századi uszoda tavaly ősszel egészült ki a 21. századi élményfürdővel, melyek azonban szerves egységet alkotnak.