A Zeneakadémia meghirdette a Bartók Világversenyt és Fesztivált

Forrás: MTI

 2016. december 06. 20:13

Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából indítja útjára a Zeneakadémia a Bartók Világversenyt és Fesztivált, amelyet első ízben 2017 szeptemberében rendeznek meg.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Bartók-év 2017-re tervezett programjai közül kiemelkedik a szeptemberi Bartók világverseny, amelyet a kormány 160 millió forinttal támogat. Hozzátette: a szervezők szándéka, hogy a világverseny belátható perióduson belül, két-három évente ismétlődjön. Az első versenyre 2017. szeptember 10–17. között kerül sor.

A Bartók-év programsorozatával – amely 940 millió forint állami támogatást kapott – sikerült elérni, hogy a bartóki életmű az egész országot megérintse.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, egyben a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy ez a világverseny a szerkezetét tekintve is eltér más megmérettetésektől, komplexitását jellemzi a mindig más kategóriában meghirdetett hangszeres seregszemle mellett a Bartók-életmű köré épülő zeneszerzőverseny és a zenetudományi szimpózium is.

Az első Bartók-világversenyt hegedű kategóriában hirdetik meg, a következő alkalommal zongora, azt követően kamarazene kategóriában indulhatnak a versenyzők.

A zenei versenyek a nemzetközi zenei élet meghatározó eseményei, a fiatal tehetségek ismertté válásának, a koncertéletbe történő bekapcsolódásának legfontosabb katalizátorai, mindemellett ezeken az eseményeken kulturális hidak is épülhetnek. A Zeneakadémia volt Bartók alma matere, itt tanított, s mivel a Bartók-hagyaték jogdíjainak egy része lejárt, kötelességünk, küldetésünk gondozni, ápolni és megörökíteni ezt az örökséget – hangsúlyozta Vigh Andrea.