Az Air France pilóták befejezik a sztrájkot

Forrás: MTI

 2014. szeptember 28. 18:37

Az Air France pilótáinak többségi szakszervezete vasárnap délután bejelentette: annak ellenére befejezik a 14. napja tartó munkabeszüntetést, hogy a vezetőség nem teljesítette a követeléseiket. A közlekedés fokozatosan keddre áll helyre.

„A társadalmi párbeszéd feltételei jelenleg nem adottak. Úgy döntöttünk, hogy mi vállaljuk a felelősséget a sztrájkfelhívás lefújásával" - közölte Guillaume Schmid, az SNPL szóvivője. Azt is jelezte, hogy a szakszervezet kész a tárgyalások folytatására nyugodtabb körülmények között.

A vezetőség tájékoztatása szerint a közlekedés fokozatosan keddtől áll helyre.
"Az előzetesen vasárnapra és hétfőre törölt járatok nem indulnak el. A menetrendszerű közlekedés keddtől fog fokozatosan helyreállni a szabályzati és biztonsági előírások miatt. A több napja nem repült gépeknek kötelező ellenőrzéseken kell átesniük, mielőtt ismét felszállhatnak" - közölte a vezetőség.  
A francia légitársaság történetének eddigi leghosszabb sztrájkja szeptember 15-én kezdődött. Azóta a járatoknak átlagosan a fele közlekedett. Vasárnap a gépeknek a 48 százaléka indult el.
A pilóták egyik fő követelése az volt, hogy az Air France fapados légitársaságánál, a Transaviánál dolgozóknak és az anyavállalatnál foglalkoztatottaknak azonos munkaszerződése legyen.
A francia kormány nyomására, amely 16 százalékos tulajdonosa az Air France-KLM légitársaságnak, a vezetőség szerdán visszavonta a fapados légitársaság, a Transavia európai fejlesztéséről szóló tervét, amelynek keretében az új európai bázisokhoz átkerülő gépeken dolgozó francia pilótáknak ezentúl külföldi munkaszerződése lett volna, amely a hazaiaknál kedvezőtlenebb munkafeltételeket és fizetést biztosít. A fejlesztést a vezetőség és szakértők is stratégiai fontosságúnak tartották a légitársaság jövője szempontjából, amelynél három éve jelentős pénzügyi átszervezés folyik.
Az igazgatótanács azonban azt kizárta, hogy a Transavia 2007 óta működő franciaországi vállalatánál hasonló feltételekkel foglalkoztassák a pilótákat, mint az Air France-nál.
A sztrájk befejezése érdekében Manuel Valls miniszterelnök többször is szót emelt, elfogadhatatlannak és indokolatlannak nevezte a pilóták munkabeszüntetését, amelyet a franciák 69 százaléka sem támogatott. Vasárnapi közleményében a miniszterelnök üdvözölte a konfliktus végét. Jelezte, hogy a Transavia franciaországi fejlesztését minél előbb folytatni kell, mert az "egyértelmű ütőkártyát" jelent a virágzó fapados piacon, ugyanakkor a dolgozókat és vállalatot is a támogatásáról biztosította.
A vezetőség számításai szerint a tiltakozó megmozdulás napi 15-20 millió euróba került a légitársaságnak.