Az EU az Uber és az Airbnb megtartása mellett áll

Forrás: Napi.hu

 2016. május 31. 17:24

Brüsszel arra hívja fel az unió kormányait, hogy ne tiltsák be és ne korlátozzák az Ubert, Airbnbt és társait, vagyis a sharing economy típusú cégeket – írta a napi.hu.

A betiltás legfeljebb "végső menedék" lehetne, ehelyett egységesíteni szeretnék az ilyen jellegű szolgáltatások szabályozását az unióban - írta a Financial Times. Az első uniós szabályozási javaslatot várhatóan csütörtökön teszi közzé az Európai Bizottság.

Az Uber, Airbnb és társai azzal szembesülnek Európában és úgy általában véve az egész világon, hogy míg egyes országokban kifejezetten támogatók velük szemben a szabályozók, addig más országokban - mint az Uber esetében Magyarországon - kifejezetten tiltják őket. A britek például támogatják az Ubert, a Franciáknál viszont még börtönbüntetés is járhat az Uber helyi vezetőinek.

Az Európai Bizottság ezért arra jutott, hogy egy uniós szinten egységes szabályozási környezetet hoz létre a sharing economy cégekre, az erről szóló tervezetet pedig csütörtökön teszik közzé - értesült a Financial Times.

A lapnak kiszivárogtatott tervezet szerint, melyről a napi.hu számolt be, Brüsszel nem szeretné, ha bármelyik ország kormánya betiltaná, vagy korlátozná a sharing economy cégeket, a betiltás csakis egy "végső menedék" lehetne. Inkább az új piaci szereplők beengedése, a piaci verseny fokozása lenne célszerű.

Ugyanakkor a tervezetben olyan rész is szerepel, aminek az Uber nem fog örülni, ha életbe lép a szabályozás. A szabály szerint ugyanis a sharing economy cégek azon helyi "működtetői", akik nem maguk állapíthatják meg a szolgáltatás árazását, igenis alkalmazottnak számítanak. Ez nagy valószínűséggel azt jelentené, hogy jogszabály szerint az Uber-sofőrök például a cég alkalmazottaivá válnának, és így az Ubernek például nyugdíjjárulékot és egyéb járulékokat kellene fizetnie a sofőrjei után.

A bizottság kiáll a szolgáltatások értékelhetősége mellett is, ez ugyanis például az Uber esetében az utazás biztonságosságához járul hozzá. Brüsszel annak is nekimegy, hogy a németeknél például 100 ezer eurós bírsággal sújtják azokat, akik nem csak egy szobát, hanem egy egész házat vagy lakást kiadnak az Airbnb platformján keresztül. Ehelyett szerintük inkább a kiadható éjszakák számát lenne célszerű korlátozni.

Általánosságban véve a bizottság sharing economyval szembeni rokonszenve olvasható ki a tervezetből . Elzbieta Bienkowska, az iparért és belső piacokért felelős biztos tavaly például úgy fogalmazott, hogy az Uber kritikusai olyanok, mint azok, akik a középkorban a nyomdagépek bevezetése ellen küzdöttek.

www.napi.hu