Az európai fővárosok legtöbbjében szeretnek élni a helyiek

Forrás: MTI

 2016. szeptember 07. 16:01

Az európai fővárosok legtöbbjében emelkedett a lakosság elégedettségi mutatója, Budapest lakossága 6 százalékkal érzi jobbnak életminőségét a korábban mért adatokhoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közzétett felmérése alapján.

A beszámoló szerint a 2012 és 2015 közötti időszakot vizsgáló megkérdezéses felmérés adatai azt mutatják, hogy az Európai Unió 18 fővárosainak és néhány nagyvárosának lakossága megelégedett, vagy megelégedettsége javult az évtized első felében.

A leginkább elégedettek a litván főváros, Vilnius lakói, ahol a statisztikai hivatal szerint az elégedettek aránya 5 százalékkal 98 százalékra emelkedett.

 

Noha Athén 2012-es 56 százalékos mutatója - rekordszintű - 15 százalékos javulást mutatva 2015-re 71 százalékra emelkedett, az unióban legkevésbé a görög főváros lakossága érzi magát elégedettnek az életkörülményeit tekintve.

A javulás százalékos arányát vizsgálva Athén után Budapesten emelkedett a legjobban a lakosság életminőséggel kapcsolatos elégedettsége, ahol a 2012-ben mért 84 százalék helyett tavaly már 90 százalékot mutattak a felmérések.

Az uniós országok fővárosainak középmezőnyében foglal helyet a magyar főváros. Pozsonyban a lakosság ugyancsak 90 százaléka elégedett az életminőségével. Budapesttől 1 százalékkal lemaradva, a lett főváros, Riga következik a listán.
Az uniós tagországokban az életminőséggel leginkább elégedett, 90 százalék fölötti mutatókkal rendelkező fővárosok sorrendje: Vilnius, Stockholm, Koppenhága, Bécs, Luxembourg, Amszterdam, Zágráb, Varsó, Dublin, Ljubljana, Tallinn, Helsinki, Valletta, Berlin, Prága és London.

A legkevésbé elégedett Athént Róma (80 százalék), Párizs (83 százalék), Bukarest (83 százalék), Szófia (86 százalék), Brüsszel (87 százalék), Madrid (87 százalék) és a ciprusi Nicosia követi 88 százalékkal.