Az orosz gyógyturizmust erősítené az NGM

Forrás: MTI

 2016. november 30. 20:07

A magyarországi fürdőhelyekre irányuló orosz gyógyturizmus jelentős erősítését szeretné elérni a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – közölte a tárca gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára Harkányban.

Lepsényi István a magyar-orosz egészségipari együttműködés megerősítéséről és a gyógyturizmus új lehetőségeinek feltárásáról a dél-baranyai fürdővárosban tartott konferencia szünetében azt nyilatkozta: szeretnék, hogy a magyarországi gyógyvizek bekerüljenek az orosz társadalombiztosítás által finanszírozott gyógyhelyek közé. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar turizmus az elmúlt években rendkívül dinamikusan fejlődött, bővülésének üteme éves átlagban megközelítette a 10 százalékot, amellyel „messze elhagyta” Európa többi országának turizmusát.

Elsősorban az Oroszország elleni embargó miatt érezhetően csökkent az onnan érkező turisták száma, amely az átmeneti visszaesés után ismét növekedésnek indult – mondta az államtitkár, s reményét fejezte ki a tekintetben, hogy Magyarország évente több százezer orosz gyógyturistát tud majd fogadni.  Nagy érdeklődés látszik mindkét fél részéről, a balneológiai, reumatológiai rehabilitációs, fogászati és plasztikai sebészeti beavatkozások mellett a világon egyedülállónak számító Pető-módszer iránt a legnagyobb az orosz érdeklődés – összegezte a konferencia eddigi tapasztalatait.

Harkányi Gyógyfürdő

 

A harkányi gyógyvízről hangsúlyozta: az a pikkelysömör tüneteinek enyhítésében bizonyítottan hatásos, valamint mozgásszervi problémákra is enyhülést nyújthat.

Nyikolaj Livencev, az Orosz Föderáció Kereskedelmi Képviseletének magyarországi vezetője a tanácskozáson az egészségmegőrzést „az állam alapfunkciójának” nevezte. A két ország kereskedelmi forgalma harmadik éve csökken – mondta, ennek okaként az energiahordozók árának esését, az Oroszország elleni nyugati szankciókat és az orosz kényszer-ellenintézkedéseket említette. A kétoldalú gazdasági kapcsolatok legígéretesebb új formájának nevezte az orosz-magyar vegyes vállalkozásokat. Nyikolaj Livencev szerint ez az együttműködési forma a leghatékonyabb mód arra, hogy enyhítsék a szankciók következményeit.