Az utazás nem feltétlenül, de a kintlét jóval olcsóbb most Oroszországban

Forrás: turizmus.com

 2015. január 22. 17:59

Az elmúlt hetek árfolyamingadozásai alaposan felkavarták az utazási piacot Oroszország vonatkozásában, ahol a rubel gyengülése sok utasban azt a reményt keltette, most olcsóbbak lesznek az utazások.

Sokan kivárnak, ám az 1000 Út Utazási Iroda úgy nyilatkozott: nem érdemes, az utazás nem, csak a kint lét lehet most jóval kedvezőbb.

 

A legtöbb Oroszországot programozó utazási irodánál csak kismértékű csökkenés van az utazások árában a tavalyihoz képest, s ez nagy valószínűséggel a jövőben is így marad. Márk László, az iroda munkatársa szerkesztőségünknek kifejtette: az okok összetettek. A repülőjegyek elszámolása euró-alapú, ugyanígy a földi szolgáltatások nagy része is, ez viszont a mi relációnkban még emelkedett is az utóbbi hónapokban: tavaly 290-es forint/euró árfolyammal kalkulált még az iroda, most 320-al, ami eleve áremelkedést tenne indokolttá. A rubeles áraknál ők is érvényesítik az utaknál a csökkenést, ez ugyanakkor csak arra elég, hogy a tavalyi árszintet valamelyest mérsékeljék.

Mivel a rubel/euró árfolyam is folyamatosan változik, egyelőre egyik szolgáltató sem mer jelentősen hozzányúlni az árazásához.

 

A szakember ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a fentiek ellenére a gyenge rubel mindenképpen kedvező az utasok számára, hiszen a helyszínen beváltott euró vagy dollár gyakorlatilag kétszer annyit ér most, vagyis a szolgáltatások, kávézók, éttermek stb. jóval kedvezőbb áron érhetők el.