Az utóbbi negyedévben triplázódott az OTP SZÉP kártya elfogadóhelyek száma

 2012. január 11. 21:05

A cafetériarendszer újdonságairól, az OTP SZÉP Kártya bevezetésének tapasztalatairól tartott sajtó háttérbeszélgetésen elhangzott legfrissebb adatok szerint az OTP Pénztárszolgáltató Zrt.-nél (OTPP) szerződött elfogadóhelyek száma elérte a 3600-at, ebből közel 300 az olyan szolgáltató, amely nem szálláshely vagy utazási iroda.

Az új SZÉP kártya kormányrendelet megjelenése óta, mely vendéglátás és szabadidőzsebbel egészítette ki a kártyát, érezhetően nő az elfogadóhelyek érdeklődése, számuk heti 2-300-zal bővül. A SZÉP kártya alszámlái közül várhatóan a melegétkezési juttatást biztosító lesz a legnépszerűbb, vélik egy október végi reprezentatív kutatás alapján az OTPP vezetői.
A pénztárszolgáltató arra számít, hogy január végéig valamennyi olyan vendéglátó vállalkozással leszerződnek, amely az étkezési utalványok kapcsán már partnere az OTP Cafetéria Kártyának – mondta Róth Lajos, az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. (OTPP) vezérigazgatója. Ez önmagában január végéig további 1200-zal bővítheti az elfogadói hálózatot. Hasonló módon 800-1000 szabadidős  szolgáltatóval, köztük fürdőkkel bővülhet a SZÉP kártya beváltó helyek száma, e körből jelenleg 80-nal van megállapodásuk. A szálláshelyi körből pedig az elfogadók jelenleg 3300-as táborának megduplázódására számítanak. Így az elfogadóhelyek tekintetében egyedül ennél a kibocsátónál rövidesen meghaladhatják az üdülési csekk beváltóhelyek számát. Abból kiindulva pedig, hogy jelenleg 170 ezer munkavállaló rendelkezik OTP Cafetéria kártyával – ebből 100 ezerrel egészségpénztáron kívüli juttatásokat vesznek igénybe –, nem túlzás az a kibocsátói várakozás, hogy év végéig százezres nagyságrendű lehet OTP SZÉP kártyatulajdonosok tábora, a munkáltatói partnerek száma pedig 10 ezer.
Az év vége felé meglódult a munkáltatói szerződéskötések száma is, jelenleg több mint kétezer cég biztosít béren kívüli juttatást dolgozóinak OTP SZÉP Kártyával, a kibocsájtott plasztikok száma pedig január első napjaiban elérte a 32 ezer darabot, a növekedés ütemét jól mutatja, hogy számuk 7000-rel nőtt december vége óta. A munkáltatók által a kártyára feltöltött összeg is ütemesen bővül: a december végi 1 milliárdhoz képest ma már 1,4 milliárd Ft felett jár.  Mindez az OTPP vezérigazgatója szerint arra utal, hogy sok cégnél az év végi premizálás egy részét is üdülési juttatás formájában adták, ami jó hír lehet a szálláshelyeknek.
A költések üteme messze elmarad ettől: mindössze 60 millió Ft-ot fizettek eddig az OTP elektronikus utalványkártyájával.
A háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy bár már az elmúlt év novemberében állásfoglalást kértek a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, egyelőre nincs válasz arra, hogy olyan esetben, amikor a szálláshelyet előrefizetéssel,   például kuponos cégektől vásárolt voucherrel, vagy bizonyos  melegétel szolgáltatást – például szupermarketek pultjainál helyben készülő pizza, grillétel fogyasztást stb. – vesznek igénybe, az ilyen szolgáltatók elfogadhatnak-e vajon SZÉP kártyát?
Róth Lajos a cafetériarendszer átalakulása kapcsán hozzátette: az OTP SZÉP kártya kibővül alszámláinak belépésével a legnépszerűbb cafetériaelemek már mind elérhetők elektronikus formában, miután a pénztárszolgáltató a SZÉP mellett is megtartja, sőt továbbfejleszti az OTP Cafetéria Kártyát. Ez hozzájárulhat a cafetéria rendszer kártyára terelődésének felgyorsulásához.