Balaton konferenciát tervez az MSzÉSz

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 30. 18:38

A Magyar TDM Szövetséggel közösen, az NGM turizmus helyettes államtitkárságának bevonásával terveznek konferenciát a Balatonról a szállodások – többek között erről számolt be Niklai Ákos elnök az MSzÉSz választmányi ülésén.

A Velence Resort szállodában szeptember 30-án megtartott ülésen, a Balaton jobb értékesíthetőségének kapcsán az összefogás jelentőségéről is beszélt az elnök.

De szóba kerültek eddig nem igazán emlegetett témák, mint például a reputáció kérdése, azaz, hogy nagymértékben a szállodák személyzetén múlik, milyen presztízse van egy háznak, illetve a szakmának.

Kiss Zoltán - az Északi Régió képviseletében, a saját, Egerszalókon szerzett tapasztalatai alapján – vetette fel a kérdést: miként lehetne gátat szabni a vendégek egyre gyakoribb méltatlan viselkedésének, nem egyszer rongálásának? A jelenlévők megerősítették a hallottakat, miszerint,

-          megjelent a drog a szállodákban, de már olyan mértékben, hogy kábulatban lévő vendégek nem egyszer inzultálják a többi vendéget és a személyzetet,

-          céges rendezvények résztvevői, vagy baráti körök tagjai nem egyszer tesznek komoly kárt a szobák berendezésében,

-          bármíly hihetetlen, de kiemelkedően magas a hangoskodásnak és a rongálásnak az előfordulása a lengyel vendégek esetében,

-          alig múlik el nap, hogy ne lenne hangos, fenyegető felvágás frusztrált, ideges vendégek részéről.

Kiss Zoltán szerencsére jó hírrel is szolgált, miszerint az ő szállodájában és a régió hasonló kategóriájú házaiban a bevételek gyorsabban nőnek, mint a költségek, tehát javul az eredményesség.

A többi felszólaló részéről is elhangzott – ha régiónként más-más hangsúllyal is -, hogy mind a foglaltság, mind a bevétel javuló tendenciát mutat, s akkor is bizakodóak 2014 év végével, sőt 2015-tel kapcsolatban is, ha nehéz prognosztizálni, mert általános jelenség a last minute döntés a vendégek részéről.

Érdekes hír volt Debrecenről, hogy döntés született az Aranybika modern szárnyának elbontásáról, s egy, az eredeti állapotot visszaállító épületrész építéséről.

A nemzeti marketing szervezet NFM-ből NGM-be kerülése kapcsán Maráczi Gábor többek között elmondta, hogy az elhúzódó átadás – átvétel lezárultával visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba, s ha 2-3 hetes késéssel is, de elkezdődhet a Budapest Winter Invitation kampány, s immáron nincs akadálya, hogy magyar stand épüljön a londoni WTM-en, valamint az EIBTM-en.

Az MT Zrt. marketing és stratégiai igazgatójának szavaira reagálva Niklai Ákos kifejtette: az MSzÉSz-nek kiemelten fontos stratégiai partnere a nemzeti marketing szervezet, s számítanak az eddigi együttműködés folytatására.

Az elnök beszámolt arról is, hogy a szövetség felvette a kapcsolatot a turizmus állami irányításának új vezetőivel, s kifejezte kérését és szándékát az elmúlt évek partneri együttműködésének folytatására.

Az állami szervezetekkel való kapcsolattartás új elemeként említette Niklai Ákos, hogy megkeresés érkezett az alakulóban lévő Nemzeti Kereskedőháztól, amely 40 képviselet nyitását tervezi, s amelynek elsődleges feladata a KKV-k piacra jutásának segítése lesz, s ennek keretében kívánnak együttműködni a turisztikai szolgáltatókkal.

Kovács István az MSzÉSz főtitkára jó hírrel szolgált, amikor bejelentette: a jövőben, várhatóan 18-20 százalékkal mérsékli az ARTISJUS a szállodákban és éttermekben elhangzó – élő, vagy gépi – zeneszolgáltatás után fizetendő jogdíjakat.

A főtitkár beszámolt még a november 12-13-án, Debrecenben esedékes közgyűlés témáiról, amelyek közül kiemelésre érdemes a reklámtörvénnyel kapcsolatos beszámoló, a Századvéggel közösen elkészített áfa-tanulmány eredményeinek értékelése, valamint egy magyar szakember beszámolója prágai szállodás tapasztalatairól