Bécs bejelentésre kötelezi a szállásmegosztókat

Forrás: WienTourismus

 2016. október 03. 14:35

Sok más világvároshoz hasonlóan ezentúl Bécs is szigorúan szabályozza a közösségi szálláshelykiadást.

A bécsi tartományi parlament 2016. szeptember 30-án megszavazta a turisztikai támogatásokról szóló törvény kiegészítő jogszabályát, amely szigorú büntetés terhe mellett bejelentési kötelezettséget ír elő mindazoknak, akik szobát vagy lakást adnak bérbe, akár magánszemélyként, akár üzleti alapon.

A most elfogadott szabályozás egyértelművé teszi, hogy a bejelentési kötelezettség a közösségi szállásmegosztó platformokra is vonatkozik. A szállásmegosztóknak a szállást felkínáló adatait és a szállások címét is továbbítaniuk kell a város felé.

Norbert Kettner, a WienTourismus igazgatója üdvözli a szállodák és egyéb turisztikai szolgáltatók által szorgalmazott új jogszabályt, amelynek elfogadása szerinte jelentős lépés az igazságos jogszabályi környezet megvalósítása felé. A közösségi szállásmegosztókon keresztül közvetített lakások növelik a turisztikai kínálat sokszínűségét, ami alapvetően pozitív jelenség, azonban Kettner szerint minden szolgáltatóra, amely részesedik a turisztikai piacból és élvezi a helyi adókból finanszírozott turisztikai marketing előnyeit, azonos előírások és adókötelezettségek kell, hogy vonatkozzanak.

 

Bécsben 2013 óta minden, ellenérték fejében eltöltött vendégéjszaka után idegenforgalmi adót kell fizetni. Az adó mértéke a reggeli díja nélkül számított, nettó szállásdíjbevétel 3,2 százaléka. Az osztrák főváros a teljes befizetett összeget desztinációs marketingre fordítja, ezáltal az idegenforgalmi adó a WienTourismus legfontosabb finanszírozási forrása. A bejelentési kötelezettséget elmulasztó szálláskiadóknak ezentúl 2100 euró büntetést kell fizetniük. Ugyanakkor Bécs nem a büntetésre, hanem a felvilágosításra helyezi a hangsúlyt.