Befejezik az Erzsébet téri kulturális központot

 2013. július 04. 17:38

Jövő márciusra elkészül az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park fejlesztésének második üteme. Az 1,7 milliárd forintos beruházás eredményeként többek között egy 1500 férőhelyes koncertteremmel és a szociális-kulturális programokat kínáló Erzsébet Műhellyel bővül az évek óta félkészen álló építmény.

Az Erzsébet téri közpark alatt 1997 óta áll félkészen az a 9400 négyzetméteres építmény, amelyet valaha a nemzet színházának terveztek. Habár 2000 óta minden szükséges építési engedély rendelkezésre állt a befejezéséhez, azt a vegyes (önkormányzati- állami) tulajdonviszonyok és a közös gondolkodás hiánya eddig hátráltatták. Azonban egy közelmúltban hatályba lépett jogszabály nyomán, augusztus 1-jén a főváros az Erzsébet tér két helyrajzi számon nyilvántartott területének – az Akvárium Klub fölötti közparknak, valamint a Design Terminál előtti sétánynak – a tulajdonjogát ingyenesen átadja a felépítményt tulajdonló államnak, így szeptember utolsó hetében megkezdődhetnek az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park tervezett második ütemének munkálatai – mondta el Guller Zoltán, az Erzsébet-program végrehajtásának kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos a beruházás csütörtöki sajtótájékoztatóján.



A fejlesztés az Erzsébet-program keretében valósul meg, a nettó 1,7 millárd forintos beruházási költséget a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány hajdani vagyonának hasznosításából finanszírozzák.
Csak a park rendezésére 500 millió forintot fordítanak. A Design Terminál és az Akvárium Klub területe bővül, marad a Fröccsterasz is, és kiszélesítik a Deák térről a bazilika felé vezető sétányt. Az Akvárium Klub szeptember, a Design Terminál december végéig fog üzemelni, csupán három hónapig lesz teljesen körbekerítve a tér. A könnyűzene a jövőben is kiemelt szerepet kap, aminek új színterekén elkészül egy 1500 férőhelyes, európai színvonalú koncertterem. Az Erzsébet-program célközönsége, a nagycsaládosok, a hátrányos helyzetűek és a fogyatékkal élők kulturális-szórakozási lehetőségeit bővíti majd az 1000 négyzetméteren létre jövő Erzsébet Műhely ingyenes, illetve kedvezményes árú családi és gyerekprogramokkal, táncházzal, baba-mama foglalkoztatóval. Szombatonként termelői piacot terveznek, télen pedig korcsolyázni is lehet majd a téren. 
Szerkesztőségünk kérdésére, hogy vajon az Erzsébet téri kulturális központban helye lesz-e egy világvároshoz méltó turisztikai információs központnak, a miniszteri biztos igennel válaszolt, de ennek részletei – mint mondta – még kidolgozás alatt állnak.