Bértámogatás közép-magyarországi munkáltatóknak

Forrás: turizmus.com

 2016. június 09. 17:29

Jelentős bér- és bérköltség-támogatást igényelhetnek a munkáltatók, ha az Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt programba bevont álláskeresők foglalkoztatását vállalják.

A közép-magyarországi régióban megvalósuló VEKOP-8.1.1-15-2015-00001 projekt az Európai Szociális Alapból részesül támogatásban, és a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű emberek elhelyezkedéséhez nyújt többféle támogatást (a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatása szerint az ország egyéb régióiban a GINOP 5.1.1-15 projekt biztosítja ugyanezen célok megvalósulását).

A támogatásokat új munkaerő felvétele esetén lehet igényelni annál a területileg illetékes járási hivatali foglalkoztatási osztálynál, amelyiknél a munkavállalót nyilvántartásba vették.

A kérelem pozitív elbírálását követően a járási hivatal hatósági szerződést köt a kérelmezővel. A foglalkoztatottakat a járási hivatal közvetítheti ki a munkáltatóhoz, a foglalkoztatást csak a hatósági szerződés megkötését követően lehet megkezdeni.

A projekt célcsoportjai a 25–64 év közötti nyilvántartott álláskeresők, különösen a 25–30 év közötti pályakezdők, az alacsony iskolai végzettségű emberek, a gyermekgondozást és hozzátartozó ápolását követő újrakezdés nehézségeivel küzdő nyilvántartott álláskeresők, a tartósan (legalább hat hónapja folyamatosan) nyilvántartott álláskeresők, az 50 év feletti álláskeresők, a közfoglalkoztatásból a versenyszférába visszavezethető álláskeresők.

Bértámogatásként a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 70 százaléka, bérköltség-támogatásként a munkabér és a ténylegesen fizetendő szociális hozzájárulási adó 70, illetve 100 százaléka adható, legfeljebb 12 hónapon keresztül (a konstrukciók maximum 8 havi támogatást jelentenek 4 havi, támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel).