Bienerth Gusztáv: Prágát megelőzni, Bécset ostromolni a cél

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2016. június 30. 18:46

A turizmus helyzetét, lehetőségeit, valamit a célokhoz vezető lépéseket vázolta fel a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésén Bienerth Gusztáv, kiemelve: nincs sikeres turizmus Budapest nélkül, ezért számít a főváros érdemi közreműködésére is a 10 éves turizmusfejlesztési koncepció kidolgozásában.

Bár az elmúlt évek számai folyamatos bővülést mutattak, Magyarország turizmusa még mindig nem tart ott, ahol hazánk adottságai alapján kellene, s bár szeretnénk a régió középpontja lenni, egyelőre nem vagyunk azok – szögezte le enyhe szarkazmussal előadásában a turisztikai kormánybiztos, hozzátéve: mindehhez meg vannak a képességeink, viszont a célok eléréséhez változtatni kell. A cél tehát – mondta – megelőzni Prágát és ostromolni Bécset.

Mint fogalmazott, a kormányzat a változtatást saját magán kezdte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) létrehozásával, a formai, szervezeti átalakítást év végéig további változások követik majd. Ezek érintik az MTÜ belföldi és külföldi képviseleti hálózatát is. Mint mondta, az egyik legfőbb elv az innováció és a hatékonyságnövelés. Úgy látja, kiváló lehetőség előtt áll a szakma, a turizmus és azon keresztül az egész nemzetgazdaság, hiszen a célok eléréséhez most anyagi forrásokat is hozzárendeltek, a korábbi 6 milliárd forint helyett 2017-től 21 milliárd forint áll majd rendelkezésre turisztikai célokra. A fő vezérelv a mennyiség helyett a minőség, az élmény, a piaci igényekhez igazodó marketing, a brandépítés és a termékfejlesztés.

Kidolgozás alatt áll a turizmus 10 éves fejlesztési koncepciója, illetve augusztus 15-i határidővel a kormánybiztos áttekinti a turizmusra vonatkozó valamennyi jogszabályt, hogy kigyomlálják az esetléges vadhajtásokat, mindent, ami felesleges nehezítő tényező. Itt a kongresszusi központ kapcsán azt a gyógyszeriparra vonatkozó logikátlan előírást hozta fel példának, mely limitálja a gyógyszeripari cégek napi kongresszusi költését, s ami miatt több meghiúsult eseményről is tudni.

A kormánybiztos felajánlotta, hogy egy évben egyszer beszámol a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal előtt is tevékenységéről és eredményeiről.

Az eseményen bejelentették: a BFTK és Bienerth Gusztáv friss megállapodása szerint szeptember 27-én, a Turizmus Világnapja alkalmából nyílt napot tartanak Budapest turizmusáról a Városháza dísztermében, a kormányzati, fővárosi szereplők és a vállalkozási szféra részvételével.

Az ülésen, amelynek a Várkert Bazár adott otthont, felvették a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal tagjai közé a helyszínt üzemeltető Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-t, melynek képviselői a rendezvény után idegenvezetővel kísért bejárást tartottak a résztvevők számára.