Brit turizmus a Brexit után

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2016. június 26. 10:22

A turizmusra is számtalan hatása lesz a britek június 23-i döntésének, miszerint távozni kívánnak az Európai Unióból.

A Travelzoo tanulmánya szerint a kilépés csak a nemzetközi turisztikai költés visszaesése miatt évi 4,1 milliárd font veszteséget okozhat a brit turizmusgazdaságnak.

Az internetes médiacég által megkérdezett német, olasz és spanyol turisták egyharmada, valamint a franciák egynegyede nyilatkozott még a népszavazás előtt úgy, hogy kevésbé szívesen utaznának az Egyesült Királyságba, ha a britek az EU elhagyása mellett döntenének. Tízből négy EU-állampolgár amiatt is aggódott, hogy a kilépés nagyban megdrágítaná az utazásokat. De nemcsak az uniós állampolgárok (akik egyébként a beutazó turisták majdnem háromnegyedét teszik ki Nagy-Britanniában) kedvét veszi el a kilépés, Kanadából és az USA-ból is hasonló válaszok érkeztek. Észak-Amerikából egyébként az utazók több mint egytizedét veszíthetik el a britek a döntés miatt a tanulmány szerint. Néhány francia és spanyol válaszadó pedig annak a véleményének is hangot adott, hogy egy ilyen döntés után a brit turisták számára meg kellene emelni az idegenforgalmi adót.

 

Ami a brit válaszadókat illeti, 28 százalékuk gondolja úgy, hogy az európai nyaralásuk drágább lesz, 56 százalékuk pedig az utazási feltételek szigorodása miatt aggódik. Egynegyedük tart az utazási biztosítások árának növekedésétől, egyötödük pedig attól, hogy utazásuk alatt elesnek az eddig alanyi jogon járó egészségügyi ellátástól. 24 százalékuk a roamingdíjak lehetséges emelkedését emeli ki, 22 százalékuk pedig azt, hogy a brit tengerpartok szennyezettebbé válhatnak, ha nem kell majd betartani a szigorú EU-s előírásokat.

 

Ellenszél a szállodaiparnak

A brit szállodaipart vegyes hatások érik majd a Breaking Travel News szakmai hírportál cikke szerint. A cikk az STR Global tanácsadó cég megállapításait közli, ezek szerint az egy kiadható szobára jutó átlagos bevétel tekintetében immár 30 hónapja folyamatos növekedést produkáló ágazat erős ellenszelet kaphat a kilépés melletti döntés esetén.

A tanácsadó cég egyetért az Oxford Economics gazdaságkutató intézettel abban, hogy a kilépés rövid távon negatívan érinti majd London szállodaiparát, ha nehéz is megjósolni, milyen mértékben. A várhatóan alacsonyabb GDP-vel párhuzamosan gyengébb belföldi keresletre és költésre, valamint magasabb munkanélküliségre lehet majd számítani. A bizonytalan gazdasági környezet a hotelberuházások visszaesésével is járhat. Mindez negatívan érintheti a londoni szállodapiacon nagy fontosságú üzleti turizmust.

Másfelől, az angol font gyengülése bizonyos fokig vonzóbbá is teheti a londoni szolgáltatásokat, sőt az is lehetséges, hogy ellensúlyozni tudja a hazai kereslet kiesését. A szakértők emellett azt is kiemelik, hogy rövid távon negatív hatással járhat a többi EU-ország csalódottsága.

Az Oxford Economics szerint a gyenge angol font hosszú távon is pozitívan hat majd a szállodaiparra, dacára annak, hogy a brit gazdaság összességében gyengülni fog. Azonban azzal is számolni kell, hogy más, bizonytalanító hatások - például az alacsonyabb beruházási kedv - negatívan befolyásolják majd az üzleti utazók döntéseit.

 

Beutazók aggályai

A német focus.de arra hívja fel a figyelmet, hogy a kilépés olyan témákat is érint majd, mint például a vonaton utazók és a légi utasok jogai. A cikkben megszólaltatott szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy Nagy-Britannia, Izlandhoz és Norvégiához hasonlóan, érvényben hagyja ezeket a szabályozásokat, mivel azok versenyelőnyt jelentenek a brit közlekedési vállalkozások számára, és a brit állampolgárok érdekeit is szolgálják.

Az ugyancsak német Urlaubsguru utazási portál pedig arról ír, hogy az uniós állampolgárok valószínűleg búcsút vehetnek a Nagy-Britanniába közlekedő diszkont légitársaságok alacsony áraitól, ha az ország nem lesz a liberalizált légi piac része.