Egészségtudatos programok szállodákba

Forrás: turizmus.com

 2015. április 18. 09:02

Az orvosi wellness különböző területeivel foglalkozó szakemberek találkoztak április 16-17-én Budapesten, a Benczúr Hotelben. A konferencián számos előadás hangzott el a gyógy- és wellness-szállodai kínálatba beilleszthető egészségügyi szolgáltatásokról is.

A rendezvény célja az volt, hogy bemutassa, hogyan kapcsolódnak össze különálló iparágak, például egészség és turizmus a gyógyuláson felül megjelenő új igényeknek és elvárásoknak (testi-lelki egyensúly, jó/l/lét, boldogság, aktivitás stb.) való megfelelés érdekében, ezek szereplői milyen szolgáltatásokat tudnak nyújtani, s mit tehetnek azért, hogy az egészségpiac minél nagyobb területet hódítson el a betegségpiactól. A konferenciát az Egészségügy + Üzlet portál (www.euuzlet.hu) rendezte.

A Magyar Egészségszegmensek című tanulmány szerint Magyarországon négy csoportba sorolható a 15 évnél idősebb lakosság a saját egészségéhez fűződő viszonya szerint. Közel negyedük (24%) tekinthető a hagyományos értelemben egészségtudatosnak, akik sok erőfeszítést tesznek egészségük megőrzése érdekében. Tizenöt százalék az egészségközpontú viselkedést divatként követi és teszi mindennapjai fontos részévé. 33 százalék sokkal többet tud az egészséges életvitelről, mint amennyit meg is valósít a mindennapokban. Időről időre akár el is határozzák, hogy többet tesznek az egészségükért, azonban a legtöbbször valami mégis megakadályozza őket ebben. 28 százalék passzív az egészségért tett erőfeszítések tekintetében.

Ennek alapján a szállodai tartózkodást megfizetni képes belföldiek jelentős hányada lehet érdekelt olyan szállodai szolgáltatásokban, amelyek részét képezik a betegségek megelőzését, valamint a kisebb egészségügyi problémák enyhítését szolgáló programok.

Ebből a szempontból különösen érdekes volt a csütörtök délutáni szekció, amelyen a gyógy- és wellness-szállodai kínálatba beilleszthető egészségügyi szolgáltatásokról lehetett hallani.

Dr. Balázsovics Ágnes Marianna szemorvos, szemtréner a wellness-tartózkodás részeként elsajátítható szemtornát mutatta be, amely kitűnő módszere a különböző szembetegségek megelőzésének, enyhítésének.

Dr. Molnár Csaba szakorvos, természetgyógyász szakértő olyan programcsomagokat mutatott be, amelyek segítségével egy wellness-hétvége alatt elsajátítható egy komplex méregtelenítő program.

Szalai Emese egészségturisztikai szakértő, wellness szakmenedzser képzés koordinátor néhány új, meleg vízben végezhető lazító módszerről beszélt. Rendkívüli izomlazító hatása van például az ún. Water Lotus párna segítségével végzett terápiának, amelyhez idén nyáron szeretnék kiképezni az első magyarországi terapeutákat.

Dr. Zarándi Ildikó orvos, a CEDH Hungária Kft. igazgatója arról beszélt, hogyan egészíthetők ki a gyógyfürdő-szolgáltatások homeopátiával.

Dr. Illyés Miklós PhD., címzetes egyetemi docens a korai érelmeszesedés felismerésében egyedülálló magyar találmányt, az Arteriograph készüléket mutatta be.

A fogak és szervek kapcsolatát szem előtt tartó ún. biológiai fogorvoslásról dr. Csiszár Róbert tartott előadást. A fogorvos szerint a krónikus betegségek 50-70 százaléka fogászati eredetű, ezért az egészségügyi szolgáltatóknak nem szabad megfeledkezniük erről a területről.

Dr. Jagicza Anna bőrgyógyász a harkányi Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórházban a pikkelysömör tüneti kezelésében elért eredményeket, Vámhidy Bianka kommunikációs munkatárs a júniusban megnyíló Harkányi Psoriasis Centrumot mutatta be.

Printz-Markó Erzsébet, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János kara Turizmus Intézetének munkatársa a gyógyvizekről tartott előadást, Tuboly Beatrix kineziológus, természetgyógyász pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a test gyógyítása mellett a lélekkel és a szellemmel való foglalkozásnak is teret kell adni, hiszen a betegségeket okozó érzelmi stressz valódi oka ezeken a szinteken található.