Fővárosi Turisztikai Kerekasztal alakult

 2014. február 20. 15:42

Csomós Mikós, kultúráért és turizmusért felelős főpolgármester-helyettes elnökletével és Máté Gábor BFTK turizmus divízióvezető levezető elnöklése mellett, február 20-án megalakult a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal (FTK).

A szakmai egyeztető fórum nevét akár a BFTK-ból is le lehetne vezetni, azonban a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ nem így kapcsolódik a grémiumhoz. A BFTK alapító tagja az új Kerekasztalnak, amelynek célja, hogy konzultatív testületként egyrészt tolmácsolja a Fővárosnak a turisztikai szakma észrevételeit, kérdéseit, felvetéseit, valamint véleményezze a városháza által előkészített javaslatokat, elképzeléseket.

A Kerekasztal – amely nem önálló jogi személy – munkájában alapítóként vesz részt a Budapest Airport, a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület, a Magyar Fürdőszövetség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége, a Magyarországi Rendezvényszervezők és –szolgáltatók Szövetsége, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a Magyar Beutaztatók Szövetsége, a Magyar Hajózási Országos Szövetség és a MAHART.

A Kerekasztal munkájában médiatámogatóként vesz részt a Turizmus Kft.

A kerekasztal ügyvezető alelnöke Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője, szakmai alelnöke pedig Kálmán István, a MABEUSZ elnöke. A Kerekasztal további tagokat valamelyik alapító tag javaslatára, egyszerű többségi döntéssel fogadhat be.

A Műjégpálya dísztermében tartott alakuló ülésen, köszöntőjében Csomós Miklós többek között elmondta, hogy Budapest számára a kulturális- és a konferenciaturizmus lehet a kitörési pont. A kulturális turizmus fellendítéséhez megfelelő alapot adhatnak a jól ismert helyszínek mellé felsorakozó új, illetve felújított létesítmények, például a Zeneakadémia, a Budapest Music Center, s hamarosan a Vigadó és a Várkert Bazár. A kongresszusi központtal kapcsolatban megerősítette azt az információt, hogy legkésőbb 2018-ra állnia kell a létesítménynek.

A főpolgármester-helyettes külön szólt a Városliget leendő újdonságairól, a volt Vidám Park helyén, az Állatkerthez kapcsolódva felépülő Bio Dóm-ról (amely egy hatalmas, beltéri Pannon őspark lesz), valamint a még csak tervezett Múzeumi Negyedről.

Csomós Miklós a turizmust is szolgáló fejlesztésként említette a tervezett free wifi hozzáférés megvalósítását egész Budapesten.

A Kerekasztal alakuló ülésén szó volt a Budapest Airporton kialakult parkolási és behajtási rendről, a taxis helyzetről és a jogosulatlan idegenvezetés elleni fellépés jelenlegi állásáról.

Az alapító tagok a következő ülésekre (amelyeket legalább kéthavonta, de fontos és sürgős kérdésekben ad hoc is tartanak) többek között az alábbi témákat javasolták megvitatásra:

  • Mikorra készülhet el Budapest új turizmus stratégiája?
  • Mikorra várható megfelelő forrás a főváros turisztikai marketingjére?
  • Van-e esély a Duna-parton kialakult áldatlan helyzet (parkolási nehézségek, a kikötők használatának anomáliái stb.) megoldására?
  • Mikorra lesz kulturált megközelítése a nemzetközi repülőtérnek?
  • Lehet-e egyezségre jutni a frekventált kerületekkel a turizmus kontra lakosság álvita rendezésében?
  • Megoldható-e, hogy a főváros és a kerületek alkalmanként egymásnak ellentmondó rendelkezései ne nehezítsék a beutaztatók dolgát?
  • Megoldható-e a turistabuszok és a városnéző buszok kulturált közlekedése és parkolása a városban?
  • Milyen hatással lehetnek a főváros turizmusára a jelenlegi fürdőfejlesztések?
  • Hogyan lehet felkészülni a következő évek „vizes” világeseményeire?
  • Lehet-e számítani a Bálna turisztikai hasznosítására, az épület igénybevételével kapcsolatos, jelenleg betarthatatlan szabályozás módosítására?