Hasznosítják a bábolnai termálvizet

Forrás: turizmus.com

 2016. július 22. 14:32

A bábolnai gyógy-és termálfürdő megvalósításának első lépcsőjeként két és fél kilométeres távvezetéket épít az önkormányzat, ezzel a kutak fúrása után 33 évvel megkezdődik a település termálkincsének hasznosítása.

Horváth Klára polgármester elmondta, hogy a kutak környezetének kialakítására, a távvezeték kiépítésére és a villamos hálózat létesítésére kiírt közbeszerzés eredményes volt. A munkálatok költsége megközelíti a 150 millió forintot. Az összeget az önkormányzat a saját költségvetéséből fedezi, illetve uniós támogatásra pályázik.

Bábolnán 1983-ban a mezőgazdasági kombinát egyik kiemelkedő vezetője, Burgert Róbert fúratott két kutat, amelyekből 38 és 51 Celsius-fokos víz tört fel. A melegebbik kút 1200 méterről érkező vizét próbafürdetések nyomán gyógyvízzé nyilvánították, de a természeti kincset nem hasznosították.

Horváth Klára elmondta: a távvezetékkel a külterületről a vizet a sportcsarnok közelébe juttatják el, ahol egy 7-8 hektáros szabadidőközpont létrehozását tervezi az önkormányzat.