Hegyen-völgyön, avagy vezethetnek-e lányok mozdonyt?

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2014. augusztus 22. 10:44

Az Év utazójának csajos hete után elgondolkodhatunk: milyen lehet a „pasis” hét? A héten ismét Bagán Laci szegődött Juci társául. Vívás, mountaincart, barlangászás, sör, igen meredek bobozás várta őket Észak-Magyarországon.

Sok fiú álma a mozdonyvezetés, ám most utazónk kapta a lehetőséget: még hátramenetben is vezetett a lillafüredi kisvasúton!

Extrém sport a népviselet felöltése is – Juci ezt hamar belátta Hollókőn. Ha már fiú kísérte e heti útján az Év Utazóját, nyomban be is öltöztették őket mátkapárnak. Az öt alsószoknyás menyasszonyi ruhát 30 percig tart felölteni – persze csak segítséggel. Mátrafüreden, a Hegyi Sportok Bázisán már egyszerűbb beöltözés várta a duót: a sáros időre tekintettel – némileg vegyvédelmi öltözetre emlékeztető – kezeslábast húztak és indulhatott a móka. Az új extrém sporteszközt, a mountaincartot a lejtőn gurulásra tervezték, ezért nincs rajta pedál, csak fék, ez utóbbi viszont a jobb és a bal oldalon külön-külön használható, a farolós trükkök kedvelőinek legnagyobb örömére.

Észak-Magyarország igen gazdag különféle termálvizekben, s óriási tévedés azt hinni, hogy ennek csak a láb- és derékfájósok örülnek. Az egerszalóki Saliris Resort gyógy- és wellnessfürdő igazi vízi vidámpark éppúgy, mint a demjéni Termál Völgy. Utóbbi fürdő hamarosan Barlangfürdővel bővül: Juci és Laci már tesztelte is az ugrótornyot és a raftingpályát, valamint a vadonatúj Cascade Hotelt is. A miskolctapolcai Barlangfürdő különleges látványvilágával szintén nemcsak az idősebb korosztály kedvence. A régiós túra második napján Egerbe utazott a csapat, ahol Juci a várvédő asszonyok sorsát saját bőrén tapasztalhatta meg tőrkardozás közben, miközben Tomi elsütött egy kanócos kézipuskát is. A várbéli martalócok el is rabolták hősnőnket, akit csak a Kerekes Band zenéjének erejével sikerült kiszabadítani a fogságból.

 

 

Egerből Lillafüredre vitt az utazó útja, ahol Lacival együtt szakavatott vezető segítségével járták be a Szent István-barlangot, amelyet a látványos formák (pl. Mamut-fogsor, Anyóstorok) mellett a gyönyörű cseppkőképződmények tesznek feledhetetlen élménnyé.

Sokan határozottan férfias témának tartják a mozdonyvezetést, ám Juci bebizonyította, hogy akárcsak a wakeboarddal, a mozdonyvezetéssel is megbirkózik: a páratlan szépségű Lillafüredi erdei kisvasút egy szakaszán ő volt a masiniszta. A Lillafüredi Állami Erdei Vasút Magyarország egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, valódi hegyi pálya; vonala meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül.

Miskolcé volt a délután, méghozzá a sörözésé. Nemcsak Juci, Laci és Tomi, de a miskolci belváros járókelői is részesülhettek a habos örömökből, hiszen a trió Miskolc sörét, a Kortyot, valamint világos és gesztenyesört is kóstoltatott a Kortyolda előtt az utcán.

A régiót járva kihagyhatatlan továbbá a két magyar emblematikus borvidék: Eger és Tokaj pincéinek felkeresése. Természetesen nem is hagyták ki őket: szerdán az Egri Korona Borház, valamint Bolyki János pincészetét keresték fel, csütörtökön pedig a tarcali Gróf Degenfeld Kastélyhotelban tesztelték a szőlőbirtok borait. A hetet a sátoraljaújhelyi Zemplén Parkban zárták, ahol Juci szokás szerint kiereszthette a hangját: Laci ugyanis nem szívesen használt féket Közép-Európa leghosszabb, igen meredek és kanyargós bobpályáján …

Juci ezen a héten a Közép-Dunántúlon kalandozik. Tartson Ön is az Év Utazójával!

Extrém programajánlókért, s minden más kikapcsolódási tippért keresse a www.itthon.hu oldalt!

Friss összeállítás a Travelo, az Index és az Indavideo oldalain, részletes beszámolók itt: www.evutazoja.hu. A kulisszatitkokért, a legfrissebb pillanatképekért, s mindazért, ami a filmből kimaradt, keresse az Év Utazóját a Facebook-on, Instagramon és a Foursquare-en!