Indul a HeBi rendszer Hévízen

 2014. május 27. 14:16

A HeBi nem más, mint Hévíz város közösségi kerékpáros rendszere, melyet a település a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében dolgozott és fejlesztett ki.

A most kialakított közösségi kerékpáros rendszer lényege, egyben a projekt alapvető célja is, hogy az aktív turizmust erősítse, illetve, hogy tudatosítsa a környezetbarát közlekedés fontosságát.

A HeBi rendszer keretében négy helyszínen hoztak létre dokkoló állomást: Egregyen, a kórház területén, a nagyparkolónál és itt, a Városháza előtti területen, összesen 56 dokkolóval, 30 kerékpárral. A projekt keretében beszerzésre került még a kerékpárok mozgatására, szállítására szolgáló Ford Tranzit Costum gépjármű, valamint négy laptop nyomtatóval, szoftverekkel.

A cél olyan szolgáltatás létrehozása volt, amely lehetővé teszi a folytonos áramlást a város területén belül, alkalmazkodva a turisták számához,  kihasználja a modern technológia adta lehetőségeket, ésszerűsíti a kerékpárok kihasználtságát.

A Biciklis Oázis projektben 30 kerékpár beszerzésére nyílt lehetőség. A kerékpárok elektronikus kártya segítségével vehetők igénybe. Ez az úgynevezett HeBi-kártya egy egyedi azonosítóval ellátott plasztikkártya, mely egy időben egy kerékpár kikölcsönzésére jogosítja fel tulajdonosát. A kártya a város Tourinform irodájában 1000 HUF kaució ellenében sze­rezhető be.

A kerékpárok Hévíz közigazgatási határain belül használhatóak, helyzetük GPS rendszernek köszönhetően nyomon követhető, ellenőrizhető. A tulajdonunkban lévő kártyával közvetlenül a dokkolónál, a kiválasztott kerékpár mellett tudjuk a kölcsönzést megkezdeni.

Használata egyszerű, a kártyát a dokkoló oldalán található HeBi kártya olvasóhoz kell érinteni. Ezután egyszeri hang- és villogó fényjelzést kapunk, melynél a kerékpárt rögzítő zár kinyílik. A fényjelzés 20 mp-en keresztül villog, ez idő alatt a kerékpár kiemelhető. Ha ez nem történik meg, a zár visszazár.

A kerékpárokat bármelyik dokkolónál fel lehet venni és le lehet tenni a használat során.

A HeBi rendszer üzemeltetését, lényegét, hasznos tudnivalókat a www.hevizbike.hu oldalon olvashatják az érdeklődők.