Izrael diplomáciai képviseletet nyit Abu-Dzabiban

Forrás: MTI

 2015. november 30. 12:16

Izrael heteken belül új diplomáciai képviseletet nyit Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, a követséget hivatalosan a megújuló energiák kérdéskörével foglalkozó ENSZ-ügynökség (IRENA) ott létesített székhelyéhez rendelik.

A Háárec című izraeli újság értesülése szerint évekig tartó tárgyalások előzték meg az új külügyi misszió megnyitását. Az utolsó simításokat Dore Gold izraeli külügyminisztériumi igazgató e heti, háromnapos látogatásán végezték el.

Az IRENA állandó izraeli küldöttségének helyszínét már megtalálták, jelenleg új feladatára rendezik be az irodát. A küldöttség élén Rami Hatan áll majd.

Az IRENA-nak idén júliusban száznegyvenöt tagországa volt, és már további huszonkilenc ország is elindította csatlakozási folyamatát.

Közülük azonban Izrael az egyetlen, amely külön diplomáciai képviseletet rendel kifejezetten az ENSZ ezen ügynökségéhez, mert a többi tagállam az Abu-Dzabiba akkreditált nagykövetével, illetve egy követségi beosztottal vesz részt a munkában, vagy – ha nincs helyi külképviseletük – időnként odautazó diplomaták látják el ezt a feladatot.

Jeruzsálem a Háárec szerint azért döntött sajátos missziójának megnyitása mellett, mert így külképviseletet szerezhet egy fontos arab államban, amellyel különben nincsenek hivatalosan diplomáciai kapcsolatai.