Jobban teljesítenek a Hotelstars-minősítésű szállodák

Forrás: turizmus.com

 2015. április 13. 19:09

A siófoki Mala Garden Hotel kapta meg a 400. Hotelstars-védjegytáblát. A minősítő rendszer hatékonyságát mutatja, hogy a forgalmi adatok szerint a védjegyes szállodák jobban teljesítenek, mint a nem minősítettek.

A Magyarországon működő mintegy 870 szálloda közül a Mala Garden Hotellel együtt már 406 minősítését végezték el a Hotelstars nemzeti védjegyrendszer 2012-es bevezetése óta. Ez a hazai szállodai kapacitás több mint 60 százalékát fedi le, de további 90 minősítés is folyamatban van.

 

„A minőség kiemelt szerepet tölt be a turizmus versenyképességének erősítésében, s a Hotelstars-csillagok átláthatóbbá teszik a vendégek számára, hogy a pénzükért milyen szolgáltatásokra és színvonalra számíthatnak" – hangsúlyozta a turizmusért felelős helyettes államtitkár a 400. Hotelstars-védjegytábla hétfői ünnepélyes átadásán. Ruszinkó Ádám számokkal is alátámasztotta a piac visszaigazolását: a 60 százalékot kitevő minősített szállodai kapacitás realizálja ugyanis az összes vendégéjszaka 73 százalékát.

Elhangzott, hogy hamarosan megnyílnak az európai uniós forrásokból finanszírozott hitelprogramok, köztük lesz olyan, amely a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását célozza. A remények szerint minél több szálláshely is él majd e lehetőségekkel – bizakodott Ruszinkó Ádám.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke arról beszélt, hogy a változó vendégelvárásokhoz és a technika fejlődéséhez igazodva a Hotelstars kritériumrendszere ötévente megújul, a legutóbbi frissítés éppen 2015 január elején lépett érvénybe. A vendégek körében végzett felmérések szerint manapság a legfontosabb igények között található a kifogástalan alváskomfort, a korszerű szállodai honlap, az internet-hozzáférés és a biztonság – mindezek a 270 feltétel meglétét ellenőrző minősítő rendszer követelményeiben is nagy hangsúllyal szerepelnek.

Bár akadtak olyan jelentkezők is, akik nem tudták teljesíteni a kritériumokat, a tapasztalatok azt mutatják, hogy már maga a minősítési folyamat, majd az annak kapcsán a szálloda által megtett intézkedések, anyagi és szellemi erőfeszítések jelentősen hozzájárulnak a minőség javulásához – hangsúlyozta az elnök. Niklai Ákos rámutatott arra is, hogy míg a Hotelstars szerinti minősítés Európa 14 országában kötelező, Magyarországon önkéntes.

 

A siófoki Mala Garden Hotelnek egy évnyi munkájába került a Hotelstars-csillagok megszerzése, s ezzel a huszadik magyar négycsillagos superior minősítésű szálloda lett. Mihók Tamás tulajdonos-ügyvezető elmondta: a Petőfi sétányon 2006-ban megnyílt távol-keleti hangulatú étterme és az emeletén működő 6 szoba mellé tavaly emeltek egy új – 15 lakóegységet, balatoni panorámás wellnessrészleget, saját készítésű cukrászsüteményeket kínáló kávézót és egy rendezvénytermet magába foglaló – épületszárnyat, amely szeptemberben nyitott.

A ház építészeti megoldásait a Távol-Kelet és a harmóniára való törekvés ihlette, s az eredmény – mint arról a szállodabejárás során meggyőződhettünk – egy pozitív energiákat sugárzó, barátságos, otthonos, mindazonáltal luxuskörnyezet lett, ahol a tartalom és a forma tökéletes összhangban van.

 

A fejlesztés nettó 750 millió forintba került, amelyhez 438 millió forint uniós támogatást nyertek.