Jöhet a Concorde-utód?

Forrás: Business Traveller Hungary

 2016. november 17. 11:52

Sir Richard Branson, a Virgin alapítója is beszállt egy új szuperszónikus repülőgép fejlesztésébe, amely a tervek szerint a felére csökkentené a London és New York közötti utazási időt.

A „Baby Boom”-nak becézett XB-1 a két metropolisz közti távolságot három óra és 15 perc alatt tenné meg, ezzel kiérdemelheti a világ leggyorsabb kereskedelmi repülőgépe címet – írja a brit Independent. A megfizethető szuperszónikus utazást kínáló légi jármű várhatóan 2023-tól szállít utasokat, a jegy ára egy irányba 2500 font lenne.

 

A gép sebessége eléri a 2,2 Mch-ot, vagyis a 2335 km/órát, ami a Concord 2 Mach-os teljesítményénél 10 százalékkal gyorsabb, a kereskedelmi forgalomban használt repülőgépek sebességének 2,6–szorosa. A gépeken egyszerre 40 utas fér el.

Branson régóta elkötelezetten támogatja a légügyi innovációkat és a nagy-sebességű kereskedelmi járatok fejlődését, a Virgin Galactic és az XB-1-et kifejlesztő Boom start-up együttműködése könnyű döntés volt számára. A cég ugyanis megrendelte a gép első tíz példányát.

Miközben a Boeing és a Lockheed Martin is fejleszti saját szuperszónikus járművét, a Virgin és a Boom azzal kívánja megelőzni a konkurenciát, hogy olyan, meglévő technológiákat használ, amelyeket már jóváhagytak.

A Boom fejlesztésében nagy szerepe van a Virgin Galactichoz köthető Spaceship Company-nak, amely mérnöki és szerelési szolgáltatásokat végez a Boom számára, emellett segíti a tesztrepüléseket és az üzemeltetést. Az XB-1 első próbaútjára várhatóan jövőre sor kerül.