Jön a turizmusfejlesztési hozzájárulás

Forrás: turizmus.com

 2016. június 07. 19:07

Új adó, úgynevezett turizmusfejlesztési hozzájárulás bevezetését is bevette a parlament törvényalkotási bizottsága az adótörvénycsomaghoz készített összegző módosító javaslatba, amelyet múlt hét pénteken nyújtottak be és meg is szavazta az Országgyűlés.

Az adozona.hu elemzése szerint az új közterhet 2018. január 1-jétől kell fizetni az étkezőhelyi vendéglátásban étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után.

Az összegző módosító javaslat szerint a turizmusfejlesztési hozzájárulás mértéke 4 százalék lesz, alapja pedig az érintett szolgáltatások áfa nélkül számított értéke, vagyis az új adó a forgalmi adó alapjába is beleszámít. A hozzájárulásról az áfabevallási időszak szerint, a bevallás benyújtására előírt határidőig, az áfabevallás benyújtására nem kötelezett (alanyi adómentes vagy evaalany) adózónak pedig a szolgáltatásnyújtás áfatörvény szerinti teljesítési időpontját követő év február 25-éig kell bevallást benyújtani, és megfizetni az új közterhet.

A hozzájárulásból származó bevételt – a módosító javaslat szerint – külön jogszabályban meghatározott turizmusfejlesztési feladatokra kell fordítani a központi költségvetés turisztikai célelőirányzata útján.

A vendéglátósok az új adóval nem járnak rosszul, hiszen az áfacsökkentés feltétele volt, hogy ha a kormány leviszi az éttermi áfát 5 százalékra (miközben az EU országokban ez átlagosan 9 százalék), akkor további 4 százalékot befizetnek turizmusfejlesztési célokra. Így is a jelenlegi 27 százalékhoz képest 18 százalékkal csökkennek terheik.

A szállodások pedig hasonló megállapodásért lobbiznak, ám mivel az EU szálláshelyi áfájának átlaga 11 százalék, ők az 5 százalékos áfakulcs mellé 6 százalékos hozzájárulást vállalnának, amelyet marketingcélokra fordítanának.