Kék hullám zászlókat kaptak a kiváló balatoni strandok

Forrás: MTI

 2014. június 25. 15:30

Idén 27 balatoni és egy Velencei-tavi strand, továbbá 4 balatoni kikötő nyerte el a Balatoni Szövetség által koordinált Kék hullám minősítést, az ezt tanúsító okleveleket és zászlókat szerdán adták át az üzemeltetőknek Alsóörsön.

Vetőné Zeke Erzsébet, a bírálóbizottság egyik tagja az eseményen hangsúlyozta: a bírálat során kétség nem fért ahhoz, hogy kiváló a Balaton vízminősége.

A szerdai rendezvény egyperces néma gyásszal kezdődött, mert a múlt héten elhunyt a Balatoni Szövetség titkára, Lázár János, a Kék hullám minősítési rendszer egyik alapítója és kidolgozója.

A minősítésre jelentkező strandok és kikötők felmérése az elmúlt két hétben zajlott le. A minősítés az üdülőrégió nagy civil szervezeteinek, a tisztiorvosi szolgálatnak és az illetékes nemzeti park képviselőinek bevonásával történt.

A szempontok között szerepelt a szolgáltatások színvonala, a fürdőhelyek kijelölése, a vízminőség, a vízi mentés, az elsősegélynyújtó hely megléte, a hulladékgyűjtés és -tárolás, a sportolási, szórakozási lehetőségek, játszóterek, a panaszkezelés módja és az esélyegyenlőség biztosítása a mozgáskorlátozottak számára.

Basa István, a Balatoni Fürdőegyesületek Szövetségének elnöke, a bírálóbizottság vezetője elmondta, az idén sajátos körülmények között zajlott a minősítés, mivel komoly, fákat kidöntő viharok dúltak a térségben, így több strandon éppen dolgoztak a viharkárok felszámolásán. Emiatt úgy döntött a bizottság, hogy az idén nem rangsorolja csillagokkal a minősítést.

Hozzátette, az elmúlt évek bejárásai során azt tapasztalta, minden évben történnek újabb fejlesztések, az üzemeltető önkormányzatok, vállalkozások igyekeznek egyedivé tenni fürdőhelyeiket, kikötőiket, ami vonzóbbá teszi az egész üdülőövezetet.

Az írásos felsorolás szerint az idén Kék hullám zászlót kapott a keszthelyi Helikon strand, városi strand és Libás strand, a balatonberényi községi strand, a badacsonytomaji városi és Badacsony strand, a balatonszemesi Berzsenyi strand, a balatonfenyvesi központi és Csalogány strand, a vonyarcvashegyi Lido strand, a gyenesdiási Diási játékstrand, a balatonfüredi Esterházy és Kisfaludy strand, a csopaki, a balatonakali és az alsóörsi községi strand, a zánkai községi és Erzsébet strand, a révfülöp Császtai és Szigeti strand, a balatongyöröki községi strand, a zamárdi nagystrand, a siófoki nagystrand és Hotel Moló strand, a balatonföldvári Keleti strand, a balatonmáriafürdői központi strand, a balatonboglári Platán strand, valamint a Velencei-tavi Gárdony Sport Beach.

A kikötők közül a balatongyöröki Csónak kikötő, a Balaton Hajózási Zrt. szigligeti és balatonboglári kikötője, valamint a zánkai Erzsébet kikötő szerepel a listán.