Kihirdették az év ökoturisztikai szolgáltatóit

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 27. 17:02

Látogatóközpont és Tanösvény kategóriában három-három nyertest hirdettek a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Magyar Turizmus Zrt. közös, „Az év ökoturisztikai létesítménye 2015" pályázatán.

A díjakat Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára és Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója adta át. Egy komplex ökoturisztikai élményt nyújtó helyszín pedig különdíjas lett. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg. A pályázat nyerteseit ezért a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én hirdették ki.

Idén hatodik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye" kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én került sor az Országos Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében. Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hangsúlyozta: a turizmus szempontjából is kiemelkedő jelentőségű, hogy az olyan kárpát-medencei kincsek, mint például a nemzeti parkok, tanösvények, madárlesek könnyen megközelíthetőek legyenek, és emellett az oda látogatók kapjanak meg minden olyan információt, amit szeretnének. Fontos, hogy ne csak látogassuk, hanem meg is óvjuk ezeket az értékeket, és biztosítsuk fennmaradásukat a következő generációknak. Jelenleg hatszáz hasonló természetközeli látnivaló várja a kirándulókat, ezek fele a nemzeti parkok területén helyezkedik el. Az „Év ökoturisztikai létesítménye" pályázat remek példaként szolgál arra, hogy a magyar állam támogatja azokat a fejlesztéseket, amelyekre joggal lehetünk büszkék.

 

A miniszter hozzátette: a nemzeti parkok és a védett területek másfél milliós látogatottsága egyértelműen alátámasztja, hogy növekszik az érdeklődés ezek iránt a maradandó élmények iránt. Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: az OMÉK, mint a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. legnagyobb közös projektje mind kiállító-, mind látogatószám tekintetében igen sikeresnek nevezhető. Az „Év ökoturisztikai létesítménye" pályázat szintén ennek a három szervezetnek a „kedves közös témája". Kiemelte: míg korábban a turizmusfejlesztés főbb területeiként az egészségturizmus, a hivatásturizmus és a kulturális turizmus került a fókuszba, jelenleg a turizmusfejlesztési koncepcióban a szerényebb jövedelműek által is igénybe vehető turisztikai kínálat bővítése hangsúlyos, különös tekintettel a természetjárásra, a kerékpáros- és falusi turisztikai lehetőségekre, a vallási turizmusra és az ökoturizmusra. Mindezekhez kedvezményes szálláslehetőségek is kapcsolhatóak.

Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta: bár az utazási motivációk időről időre módosulnak, egy valami közös bennük: az utazók igénye arra, hogy kilépjenek a hétköznapi rutinból. Az ökoturizmus, amely igen népszerű napjainkban, egy viszonylag új tendenciának tekinthető. Örömteli, hogy az elmúlt évek folyamán az ökoturizmus területén is folyamatos fejlesztések zajlottak, illetve zajlanak. Az innováció és a minőségi termékfejlesztés az ökoturizmus területén is kulcsfontosságú: a fejlesztés ezen a területen arra irányul, hogyan tudjuk a természetet minél színesebben, kreatívabban, interaktív módon bemutatni.

A pályázat kiírása és lebonyolítása a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért felelős Helyettes Államtitkársága és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében valósult meg.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 14 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek egy-egy delegáltjából álló szakmai munkacsoport bírált el.

Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

Díjazottak

Látogatóközpont kategóriában

I. helyezést ért el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett
Ős-Dráva Látogatóközpont, Szaporcán

II.  helyezett: Fekete István Látogatóközpont – Kaposvár, Deseda-tó
(Rippl-Rónai Múzeum)

III.  helyezett: Természet Háza Látogatóközpont – Gyenesdiás (Bakonyerdő Zrt.)

Tanösvény kategóriában

I. helyezést ért el a Zalaerdő Zrt. által létrehozott zalakarosi Csiga-túra tanösvény

II. helyezett: Erzsébet-ligeti tanösvény, kilátó és lombkorona-sétány – Gyomaendrőd (Gyomaendrődi Liget Fürdő Nonprofit Kft.)

III. helyezett: Örvényi Pákász tanösvény – Tiszafüred-Tiszaörvény (Szabics Bt.)

Különdíj a leginnovatívabb létesítménynek:

Zselici Csillagpark, Zselickisfalud (SEFAG Zrt.)

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség volt különdíjak odaítélésére. A különdíjat idén a Zselici Csillagparknak mint komplex ökoturisztikai élményt nyújtó helyszínnek ítélték oda. A látogatóközpontot üzemeltető SEFAG Zrt.-t a Zselicben megvalósított átfogó turisztikai fejlesztéseiért, innovatív megoldásaiért és követendő példáiért díjazták.

A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2015" és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2015" címet.