Kivezetik a Danubiust a tőzsdéről

Forrás: turizmus.com

 2015. június 15. 21:07

A június 15-i tőzsdei hírek legnagyobb szenzációja az volt, hogy bejelentették: a CP Holdings benyújtotta felügyeleti jóváhagyásra a Danubius Hotels Nyrt. részvényeire tett önkéntes nyilvános vételi ajánlatának dokumentumait.

Az egyesült királyságbeli CP Holdings Ltd. június 15-én nyújtotta be jóváhagyásra a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) a Danubius Hotels Nyrt. (Danubius Hotels, a Társaság) összes törzsrészvényére vonatkozó önkéntes nyilvános vételi ajánlatának dokumentumait. Az Ajánlatot az MNB-nek még jóvá kell hagynia.

A közleményben az áll: az Ajánlati ár részvényenként 8.000 Ft, ami jelentős, 47,97%-os és 49,99%-os felárat jelent az elmúlt 180, illetve 360 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárához képest, továbbá 14,96%-kal magasabb a Társaság 2014. december 31-i egy részvényre jutó saját tőkéjének konszolidált könyv szerinti értékénél.

Jelenleg a Danubius Hotels részvényeinek 80,33%-a van a CP Holdings és a vele összehangoltan eljáró személyek tulajdonában, ami 84,14%-os befolyást jelent a Társaságban. Amennyiben a CP Holdings-nak sikerül 90%-os befolyást szerezni a Társaságban, akkor élni kíván törvényben biztosított vételi jogával, és kivezeti a Danubius Hotels-t a Budapesti Értéktőzsdéről.

A CP Holdings megállapodást kötött az Aberdeen Asset Managementtel arról, hogy az Ajánlat keretében az ajánlati áron megvásárolja az Aberdeen Asset Management által kezelt alapok tulajdonában lévő részvényeket. Jelenleg a Társaság részvényeinek 3,02%-a van az Aberdeen Asset Management globális intézményi befektetőcég tulajdonában, amely már régóta a Danubius Hotels részvényese.

„Meggyőződésünk, hogy az ajánlati ár méltányos és megfelelően tükrözi a Danubius Hotels vállalatértékét. Az Ajánlat kiváló lehetőséget kínál a Danubius Hotels részvényeseinek arra, hogy realizálják befektetésük értékét" – jelentette ki Mark Hennebry, a CP Holdings szálloda üzletágának igazgatója.

„A tranzakció lezárulta után is folytatni szeretnénk jelenlegi üzleti stratégiánkat, és egyben maradéktalanul elkötelezettek vagyunk mind az eszközök, mind a munkaerő megtartásában, valamint a magyar piac és a régió iránt."

A CP Holdings az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t és a Concorde Értékpapír Zrt.-t bízta meg az Ajánlattal kapcsolatos tanácsadással és a tranzakció lebonyolításával.

A Danubius Hotels részvényesei az alábbi weboldalokon találják meg az ide vonatkozó információkat: www.kozzetetelek.hu, www.unicreditbank.hu, www.con.hu.

A közlemény emlékeztet: a CP Holdings több mint 50 éve működik az Egyesült Királyságban. Többféle érdekeltsége van az Egyesült Királyságban, Magyarországon, Izraelben és Afrikában, több üzletágban - például szolgáltatói irodák, szállodák és gyógyfürdők, valamint építőipari/bányászati gépek, mezőgazdasági termelők és szolgáltatók márkakereskedései.
A Danubius Hotels Magyarország legnagyobb szállodalánca, 23 saját tulajdonú szállodát (több mint 5500 szobát) üzemeltet Magyarországon, köztük a Hilton Budapestet és a Gellért Hotelt, valamint a Gundel éttermet. Emellett többségi tulajdonosa és üzemeltetője további 8 szállodának a csehországi Marienbadban, 12 szállodának Szlovákiában és három szállodának a romániai Szovátán.

Tavaly éves összehasonlításban nőtt a Danubius csoport árbevétele és javult a szállodalánc foglaltsági mutatója is, azonban a nem realizált árfolyamváltozások miatt 1 milliárd 778 millió forint veszteséget könyvelt el a csoport - közölte korábban a  társaság éves jelentésében.

Konszolidáltan 52,3 milliárd forint árbevételt ért el a cég, 5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, működési eredménye 23 százalékkal, 3 milliárd 952 millió forintra nőtt a 2013-as 3 milliárd 220 millióról. A nemzetközi számviteli standard (IAS) alapján készült gyorsjelentés szerint a csoport pénzügyi vesztesége 1 milliárd 778 millió forint volt, szemben a megelőző évi 1 milliárd 257 millió forinttal. A veszteség növekedését elsősorban a pénzügyi eszközök és kötelezettségek átértékelésén keletkezett, nem realizált árfolyamveszteséggel magyarázza a jelentés.

A csoport adózás előtt eredménye 11 százalékkal javult tavaly: az egy évvel korábbi mintegy 2 milliárd után 2,18 milliárd forint adó előtti eredményt könyvelt el. A Danubius szállodáinak foglaltsága tavaly 66,6 százalék volt, a 2013-ban mért 64,9 százalék után. Az árbevétel és a működési hatékonyság javulásának köszönhetően az EBITDA (kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 912 millió forinttal, 11 százalékkal 8,916 milliárd forintra nőtt. A csoport átlagos alkalmazotti létszáma az első fél évben 4355 volt, lényegében megegyezett az egy évvel korábbival.

A Danubius részvényeivel a BÉT standard kategóriájában kereskednek, a papír a hétfői kereskedést 5555 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 5800 forint, a legalacsonyabb 4606 forint volt.