Magyar napok Grazban

 2014. június 26. 22:06

Háromnapos turisztikai és kulturális fesztivállal mutatkozik be Magyarország Ausztria második legnagyobb városában, Grazban június 26-tól.

Az Auf nach Ungarn! (Irány Magyarország!) című fesztiválon valamennyi magyarországi turisztikai régió program- és szálláskínálatából ízelítőt kaphatnak a látogatók. Mellettük több tucatnyi kézműves és mezőgazdasági termelő kínálja termékeit az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi listáján szereplő grazi belvárosban.

A Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére, a Balassi Intézet - Collegium Hungaricummal és a bécsi magyar nagykövetséggel közös szervezésében megvalósuló rendezvény három napja alatt 80-100 ezer látogatóval számolnak. A sokszínű zenei program keretében fellép mások mellett a Lajkó Félix-duó, az UniCum Laude, a Heaven Street Seven és Kállay-Saunders András, az Eurovíziós Dalfesztivál magyar döntőse.
A bemutatkozó turisztikai régiók közül kiemelt hangsúlyt kap a kiállításon a Nyugat-Dunántúl és a Balaton, valamint a Graz-cal testvérvárosi kapcsolatokat ápoló Pécs és a Zsolnay Kulturális Negyed.

 

"Nagyon jól működött 2010-ben a kulturális fővárosi kampányunk Ausztriában, Pécsen és környékén 300 százalékkal nőtt az osztrák vendégéjszakák száma, Pécs és az európai kulturális fővárosi cím ma is jó hívószó" - mutatott rá Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviseletének vezetője. A rendezvény keretében egy hagyományaira büszke, modern nemzetet mutatunk be - emelte ki. Így például a matyó hímzéssel a standokon hagyományos formájában, de modern felfogásban, újragondolva is találkozhatnak a látogatók.

Tudatos választás, hogy a kultúra, a turizmus és a gasztronómia összekapcsolódik egy háromnapos, intenzív fesztivál keretében - mondta el az MTI-nek Szabó Dezső, a Balassi Intézet nemzetközi igazgatója, aki július 1-től a Külgazdasági és Külügyminisztérium kultúrdiplomáciáért felelős helyettes államtitkári tisztségét látja el. A fesztivál célja, hogy "nagyon intenzív csomagolásban megjelentesse mindazt, amit a magyarok és a külföld értéknek tartanak" Magyarországgal kapcsolatban és ezzel magyarországi látogatásra ösztönözzön. Ezt képviseli ma a magyar kultúrdiplomáciai gondolkodás is - mutatott rá Szabó Dezső. Kitért arra, hogy 2013-ban, Linzben mutatkozott be először az MT Zrt. ilyen típusú rendezvénye, nagy sikerrel.

"Az egyik fő ok, amiért az osztrák utazók szívesen látogatnak Magyarországra, a városnézés és a kulturális központok, legyen az Budapest vagy Pécs"- mondta az MTI-nek Siegfried Nagl, a Mura-parti stájer tartományi székhely polgármestere. Vonzerőt jelent még a vendégszeretet, a Balaton, de például a vadászat is - sorolta.

A globalizáció korában is fel kell ismerünk a közelünkben, Közép-Európában meglévő értékeket - emelte ki Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Rámutatott arra, hogy az elmúlt 10-11 évben az Európai Kulturális Fővárosi címet számos közép-európai város megkapta: Ausztriában Graz és Linz, Magyarországon Pécs, Szlovéniában Maribor, Szlovákiában Kassa. "Ez arra sarkall minket, hogy felismerjük, milyen erős ez a térség kulturális téren, és tovább erősítsük, fejlesszük meglévő kapcsolatainkat" - hangsúlyozta.

Kovács Balázs az osztrák vendégek által Magyarországon eltöltött vendégéjszakák számáról elmondta, hogy az 2011-ben abszolút rekordot ért el, mintegy 810 ezer volt. Hozzátette: a 2011-es csúcshoz képest az elmúlt néhány évben a vendégek száma néhány százalékkal csökkent, életkor szerinti összetétele ezzel egyidejűleg a fiatalabb korosztály felé mozdult el, akik azonban többet költenek magyarországi tartózkodásuk alatt. Ez előre látható folyamat volt, amelyre a Magyar Turizmus felkészült - tette hozzá.

„Megpróbálunk alkalmazkodni, a fiatalokat megszólító programokkal és kampányokkal is megjelenni" - mondta. Példaként említette a VOLT Fesztivál és a Sziget fesztivál bécsi hirdetési kampányait, valamint azt, hogy a közelmúltban a WAMP dizájnvásárt is sikerült "elvinni" Bécsbe.