Megkezdődött a szúnyogirtás nagy tavainknál

Forrás: MTI

 2015. július 14. 11:21

A központi szúnyoggyérítési program keretében megkezdődött a szúnyogirtás a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tó környékén is – közölte a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A katasztrófavédelem a források átcsoportosításával Magyarország nagy tavainak térségeit is beemeli a központi szúnyoggyérítési programba, kiegészítve ezzel a Magyar Turizmus Zrt. és az önkormányzatok által elvégzett munkát. Az OKF közleménye szerint a szúnyogirtás negyedik hetében országszerte 47 ezer hektáron légi kémiai, 33 ezer hektáron földi kémiai, ezer hektáron pedig biológiai kezelést végeznek.

A kiemelt turisztikai jelentőségű nagy tavak, vagyis a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén az előkészítő munkálatokat már a múlt héten elvégezték. A többi között értesítették a méhészeket, így keddtől megindul a vérszívók számának csökkentése. A tavak térségén kívül lesz szúnyogirtás Komárom térségében, Vas és Fejér megyében, továbbá Baja, Győr, Mohács, Mosonmagyaróvár, Szekszárd és Tolna környékén, a Dráva mentén, a Csepel-szigeten és a Dunakanyarban is.

Arról is tájékoztattak, hogy a folyamatosan zajlik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeinek elbírálása. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően történik meg a szükséges engedélyek beszerzése, a többi között az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ehhez.