„Megvitatjuk és megoldjuk" – interjú Szalay-Bobrovniczky Alexandrával

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: Turizmus Panoráma

 2015. április 21. 14:44

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kész támogatni javaslatunkat, hogy a korábbi három parlamenti vitanap mintájára legyen egy rendkívüli közgyűlés, amelyen a fővárosi politikusok és a szakma képviselői egész nap a turizmus ügyét vitatják meg.

A Turizmus Panoráma májusi számában interjút közlünk a turizmusért is felelős főpolgármester-helyettessel. Előzetesként idézünk az interjú szövegéből:

„– Budapest jelenleg rendkívül nehéz helyzetben van, Európában egyedülálló módon gyakorlatilag nincs turisztikai marketingre forrása. Ez a helyzet 2011-ben állt elő, akkortól kezdve a kerületek szedhetik be az idegenforgalmi adót, s az ifabevételekhez járó költségvetési kiegészítéssel együtt, évente mintegy 10-11 milliárd forinthoz jutnak, amelyből egyetlen fillért sem osztanak meg a fővárossal. A közelmúltban, a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésén ön azt mondta, az új közgyűlés lehetőséget ad arra, hogy változtassanak ezen az áldatlan helyzeten. Van ennek reális esélye?

– Szerintem igen. Rendkívül kedvező a pillanat, hiszen az új, kisebb létszámú közgyűlésben ott ül mind a 23 kerületi polgármester, s ez lehetőséget teremt arra, hogy meggyőzzük őket a főváros szintű turisztikai marketing fontosságáról. Ennek a gyakorlati módja sokféle lehet, akár a javasolt Turizmus Nap is, amikor a szakma elmondhatja észrevételeit, javaslatait a döntési helyzetben lévő politikusoknak."

A városvezetés és a turizmus viszonyát firtató kérdésünkre a főpolgármester-helyettes többek között kifejti, hogy a főváros „létrehoz egy új céget, amely városarculattal foglalkozik majd. S ez, ha nem is jelent közvetlen turisztikai költést, mégis komoly hatással lehet a város marketingjére."

„– Ez gyakorlatilag a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ néhány évvel ezelőtti létrehozásakor oda beolvasztott Studio Metropolitana felélesztését jelenti?

– Nem egészen, mert az említett cég által, évekkel ezelőtt készített anyagok elsősorban urbanisztikai szemlélettel közelítettek a városhoz. Az új cég – amelynek létrehozásáról már megszületett a közgyűlési határozat – ennél tágabb értelmezésben foglalkozik majd a várossal, például szerepe lesz abban, hogy fórumot teremtsen az itt élőknek véleményük elmondására, és a főváros szándékainak, terveinek bemutatására.

A most alakuló cég és a BFTK konkurensek lesznek, vagy inkább erősítik majd egymást?

– A BFTK kiválóan végzi a dolgát, és nem a konkurenciáját akarjuk létrehozni. Remekül helytáll mind az adventi, mind a húsvéti vásárok szervezésekor, s csak elismeréssel szólhatunk a Tavaszi Fesztivál és az őszi CAFe Budapest létrehozásában vállalt szerepéről is. A kifejezetten turisztikai marketing továbbra is a BFTK feladata marad. Az új cég inkább átvállal egy olyan városarculati munkát, ami idegen volt a BFTK számára."

Az interjú teljes szövegét a Turizmus Panoráma májusi számában adjuk közre.