Miskolci múzeum Európa legjobbjai között

Forrás: turizmus.com

 2016. április 12. 13:52

A „European Museum of the Year Award"-ért 2016-ban 24 ország 49 múzeuma versenyzett. A magyar múzeumok közül a miskolci Pannon-tenger Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma került be a legjobb 49 közé.

A díj minden évben olyan intézményhez kerül, amely a látogatói igények kielégítéséhez újszerű interpretációt és prezentációt használ, kreatívan közelíti meg a múzeumi ismeretátadás és a társadalmi felelősségvállalás kérdéseit. A bírák olyan fejlesztéseket, innovációkat keresnek, amelyek hatással lehetnek a nemzeti és nemzetközi múzeumi életre, amelyek a múzeumok közjóért végzett tevékenységét erősítik.

 

A megmérettetésre történő nevezést követően 2015 augusztusában egy kéttagú bírálóbizottság látogatása, majd egy inkognitóban történt látogatás után egy zágrábi ülés keretében vált véglegessé, hogy a miskolci múzeum is versenyezhet Európa legjobb múzeumának díjáért. Végül ugyan a rangos díjat nem magyar múzeum kapta meg (a varsói POLIN: Muzeum Historii Żydów Polskich (POLIN: Lengyel Zsidó Történeti Múzeum), azonban a tanácskozáson megjelentek egyöntetű véleménye és visszajelzései alapján a múzeumi szolgáltatások alapján Európa legjobb múzeumai között van a helye a miskolci gyűjteménynek.

 

A Pannon-tenger Múzeum 2013-ban nyitotta meg kapuit, mint a Herman Ottó Múzeum Földtörténeti és Természetrajzi Tára, amely a földtörténeti harmad- és negyedidőszak geológiai és őslénytani emlékeit mutatja be a közönség számára. Itt tekinthetők meg a hétmillió éves bükkábrányi mocsári ciprus törzsek is.