Mit szólnak az NTO-k a Ryanair vs booking.com ügyhöz?

Forrás: turizmus.com

 2016. június 12. 18:22

Szeptember végétől nem a booking.com adja a Ryanair szállásfoglaló platformját. A 2009 óta fenntartott exkluzív együttműködést október 1-jével bontja fel a Ryanair.

A légitársaság ekkor indítja saját, Ryanair Rooms nevű szolgáltatását. Az új platform működtetéséhez a Ryanair kéri azon potenciális partnerek jelentkezését, akik segítenének nekik „ismét forradalmasítani a turisztikai ipart” – mondta a cég marketingfőnöke, Kenny Jacobs.

A Ryanair Rooms, melyre a booking.com is meghívást kap majd, a légitársaság tervei szerint szállodákat, hosteleket és bed and breakfast szálláshelyeket kínál majd a lehetséges legalacsonyabb áron.

Az új szolgáltatás része a Ryanair-weboldal átalakításának. A légitársaság Jacobs szerint a „repülés Amazonját” alakítaná ki, melyen az utasok nem csupán repülőjegyeiket szerezhetik majd be.

A Booking.commal folytatott, most felbontott együttműködés a leghosszabb a Ryanair esetében, amely a 2000-es években gyakran váltotta partnereit. Ezek az együttműködések gyakran perben végződtek: előbb a Needahotelt, majd az Expediát kötelezte a bíróság több millió eurós kártérítésre.

Szerkesztőségi megjegyzésként talán megengedhetjük magunknak, hogy számos desztináció, közöttük Budapest sem törekszik arra, hogy a lehető legalacsonyabb áron legyen elérhető, mert, kevesebb, de magasabb fizetési hajlandóságú látogatót kíván megszerezni. Nem is beszélve arról, hogy, a „tnooz” oldalon megjelent hír azt is sugallja, hogy a légitársaság még nem is tudja, milyen cégre cserélné le a booking.com-ot, tehát fogalma sem lehet a kiválasztandó szállásközvetítő fogyasztóvédelmi politikájáról. A Ryanair így szembemehet jó néhány nemzeti turisztikai hivatal elképzeléseivel.