NAV-állásfoglalás a kedvezményes áfakulcsrról

Forrás: Vendéglátás

 2016. december 08. 11:16

December 7-én megjelent a NAV részletes állásfoglalása arról, milyen feltételek mellett alkalmazható januártól a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során - írja a vendeglatasmagazin.hu.

27 százalékról 18 százalékra csökken az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő áfa 2017. január 1-jétől. A Parlament által fél évvel ezelőtt elfogadott módosítás alkalmazása nem a legegyszerűbb, ezért döntött végül a NAV a részletes állásfoglalás kiadása mellett.

 

Az áfatörvény vendéglátásra vonatkozó változásainak kérdéses pontjairól a Vendéglátás Magazin és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által szervezett Vendéglátás Akadémia hévízi és veszprémi rendezvényeinek résztvevői is részletes tájékoztatást kaphattak. Ruzsics Zsolt Péterné, a NAV Zala Megyei igazgatóságának ügyfélszolgálati főreferense és dr. Bajor Gabriella, NAV Veszprém Megyei Adó- ás Vámigazgatóságának ügyfélkapcsolati osztályvezetője több gyakorlati példával is illusztrálta a NAV által később kiadott állásfoglalást. A szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy további felmerülő kérdések esetén az adózók bátran fordulhatnak a NAV ügyfélszolgálataihoz az adóhatóság honlapján megtalálható elérhetőségeken.

További részletek a Vendeglatasmagazin.hu oldalon, IDE kattintva.