Nem érdekli a cseheket a vallás és a politika, a család és az egészség fontosabb

Forrás: turizmus.com

 2016. december 02. 22:14

Nem különösebben érdekli a cseheket a vallás és a politika, sokkal fontosabbnak tartják az egészséget, a családot, a munkát és a szabad időt - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a Median közvélemény-kutató intézet készített a Sirius Alapítvány számára.

A Novinky.cz honlapon pénteken közzétett adatokból kitűnik, hogy a vallást a megkérdezett cseh állampolgárok 18 százaléka, a politikát pedig 19 százaléka sorolta az élet fontos dolgai közé.

Ugyanakkor gyakorlatilag száz százalék számára az életben a legfontosabb az egészség és a család, míg a munkát, munkahelyet 95 százalék jelölte meg fontos dologként. Majdnem ugyanilyen fontosnak tartják a csehek a barátokat és az ismerősöket, valamint a szabad időt.
Az országos felmérést mintegy ötezer felnőtt lakos körében készítették. Ezek nagy többsége 20 és 40 év között volt, és a családban volt legalább egy 12 éven aluli gyermek.

 

A felméréshez készült elemzésben a Median kifejtette: különösen a fiatalabb generációk körében erős a vallástól és a közélettől való elfordulás. Szociológusok szerint ez részben azzal is magyarázható, hogy a csehek sem a vallást sem a politikát nem érzik személyesnek, magukhoz közelinek.

A politikai alatt általában csak az országos politikát értik, nem pedig a regionális vagy a helyi politikát, ami jóval közelebb van az emberekhez, és konkrét problémák megoldásával foglalkozik.

A vallástól való távolságtartás  hagyományos, a legutóbbi, 2011-es népszámláláskor a lakosság több mint 60 százaléka hivatalosan ateistának minősítette magát.

A felmérések szerint a lakosság többsége helyteleníti a Petr Necas volt miniszterelnök  vezette korábbi  jobboldali kormány 2012 őszi döntését arról, hogy az egyházak anyagi  kárpótlást kapnak a szocialista rendszerben elkobzott vagyonukért.