Nemzetközi szecessziós hálózatban az Iparművészeti Múzeum

Forrás: turizmus.com

 2016. május 15. 16:56

2016-tól az Iparművészeti Múzeum képviseli Budapestet a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szervezetben. A jelentős szecessziós örökséggel rendelkező városokat tömörítő brüsszeli szervezet a turisztikai és kulturális célokat is hatékonyan tudja segíteni.

Az 1999-ben néhány alapító tag kezdeményezéseként létrejött szecessziós városok hálózata ma már több mint húsz tagot számlál, munkájában Európa-szerte vesznek részt városok (pl.: Bécs, Brüsszel, Darmstadt, Glasgow, Helsinki, Nagyvárad, Nancy, Palermo, Riga), s Európán kívüli tagja is van (Havanna).

A brüsszeli központú szervezet 2014 óta az Európa Tanács Kulturális Útvonalai közé tartozik. Csatlakozott tagjai valamennyien jelentős szecessziós örökséggel bíró városok, ahol kiemelt szerepet kap a szecesszió kutatása, a kapcsolódó művészeti emlékek megőrzése. Az egyes városok képviseletében különböző profilú intézmények vesznek részt a szervezet munkájában; a múzeumok, egyetemek, városi fenntartású intézmények együttműködésének köszönhetően a szakmai és tudományos szempontokon túl kulturális és turisztikai célok is megvalósulnak.

A RANN részt vesz európai pályázati projektekben, melyeknek keretein belül szakmai találkozók, konferenciák, vándorkiállítások szervezésével, valamint kiadványok készítésével járul hozzá a szecesszió alaposabb megismeréséhez és mind szélesebb körrel való megismertetéséhez. Célja a szecessziós örökség kutatása, megőrzése, népszerűsítése, s hogy a szakmai közösségek ismeretbővítésén túl a szélesebb közönség figyelmét is felhívja erre az egyedülállóan gazdag és művészettörténetileg sokoldalú korszakra, melynek sokszínűségét a csatlakozott városokban megjelenő szecessziós örökség széles palettája is reprezentálja.

A szervezet idei éves közgyűlésének április végén Glasgow adott otthont, ahol az Iparművészeti Múzeum is bemutatkozott és hivatalosan is átvette a magyar főváros képviseletét. Az első eredmények közé tartozik, hogy a magyar kezdeményezésre június 10-én – Lechner Ödön és Antoni Gaudí halálának napján – tartott Szecesszió Világnapja bekerült az európai szervezet hivatalos programjába is.