Növelte előnyét a Fehérvár Travel a kauciós toplistán

 2014. február 10. 23:19

A 12 százalékos vagyoni biztosítékot fizető utaztatók toplistáját idén is behozhatatlanul a Fehérvár Travel vezeti, a további dobogós helyeken az OTP Travel beelőzte a tavaly második Tensit. A további sorrendet megtudhatja cikkünkből.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal utazási irodai nyilvántartásának február eleji adatai alapján 2014-ben is hagyományosan a Fehérvár Travel rendelkezik a legmagasabb összegű 12 százalékos vagyoni biztosítékkal, sőt jelentősen tovább növelte előnyét azáltal, hogy 70 millió forinttal 636 millióra emelte az egy évvel ezelőtti összeget. Ezzel több mint kétszer olyan magas vagyoni biztosítékot teljesített 2014-re, mint a második helyen álló OTP Travel. A tavaly még 20 százalékos kauciót teljesítők között szereplő, de azóta a chartereztetéssel felhagyó OTP Travel 282 milliós vagyoni biztosítékával megelőzi a 2013-as hasonló listán még ezüstérmes Tensit.

A top 10-es rangsor másik nagy változása, hogy a Pegazus az egy évvel ezelőtti 3. helyről a 8.-ra csúszott, miután csaknem felére, 190 millióról 100 millió forint közelébe csökkentette vagyoni biztosítékát. Kismértékű emelést hajtott végre a BCD-Travel, a Vista, a Haris Travel, a Z(s)eppelin és a Proko Travel, míg a Pegazus mellett a Tensi is több tízmillióval csökkentette vagyoni biztosítékát az elmúlt évhez képest.

 

A hatályos jogszabály értelmében 12 százalékos vagyoni biztosítékot annak az utazási vállalkozásnak kell teljesítenie, amely belföldről külföldre, illetve külföldről külföldre történő utazást tartalmazó utazási csomagot állít össze és értékesít, illetve külföldi utazásszervező által összeállított, külföldre történő utazást tartalmazó utazási csomagot Magyarországon ad el, és az utazási csomagok összeállításához nem vesz igénybe férőhelyet charter-repülőjáraton, valamint a garantált szerződésekből származó kötelezettségei nem haladják meg az árbevétel 25 százalékát. A vagyoni biztosíték mértéke a tervezett értékesítési nettó árbevétel 12 százaléka, de legalább ötmillió forint.